Katia și Andrei sunt actori profesioniști care ni s-au alăturat în proiectul “Noile minorități din București” și au ținut unul dintre atelierele de teatru pentru liceeni. După ce s-au încărcat cu energia, entuziasmul și naivitatea tinerilor, cei doi le-au oferit elevilor înapoi o lecție pentru o viață: să nu se mai lase păcăliți de stereotipurile care circulă în spațiul public și să încerce să cunoască cu adevărat oamenii din culturi diferite din jurul lor. Ce i-a impresionat pe Katia și pe Andrei și ce minuni au reușit să facă în cele șase sesiuni de atelier, ne povestesc chiar ei, mai jos:

Cum s-a desfășurat atelierul de teatru?

Au fost șase sesiuni de câte trei ore timp de trei weekend-uri și vom mai avea o sesiune de atelier deschis, cu public invitat, care o să fie în cadrul Săptămânii Altfel (18-22 aprilie), la liceul Traian.

Ne-am concentrat pe două direcții: prima era tema proiectului “Noile minorițăți din București”, și anume diversitatea culturală și creșterea gradului de toleranță, iar a doua direcție a fost utilizarea metodelor specifice teatrului pentru a stimula creativitatea, imaginația, atenția elevilor de liceu participanți la atelier. Exercițiile pe care le-am propus au darul de a le aduce multe câștiguri fizice, psihice, emoționale, motrice celor care le practică, fără să fie ceva prea didactic sau teoretic. Printre activitățile din cadrul atelierului se numără discuții pe baza cercetărilor din cadrul proiectului, exerciții de scriere creativă și improvizație sau dezbateri despre stereotip, De asemenea, am avut o zi de teatru forum și o zi de teatru invizibil. În afara sesiunilor, vom avea un atelier deschis în care vom relua unele exerciții în prezența unui public.

IMG_0279

IMG_0240

IMG_0275

Cum au reacționat elevii pe parcursul atelierului?

Elevii au fost foarte receptivi de la început și până la terminarea atelierului. Am fost foarte suprinși de entuziastmul și seriozitatea pe care au arătat-o pe tot parcursul atelierului. În plus, au arătat o disponibilitate foarte mare de a învăța lucruri noi despre diversitate culturală, toleranță și compasiune.

Au empatizat cu toate poveștile propuse de noi, dar am regăsit, din păcate, la ei, aceleași prejudecăți pe care le întâlnim zilnic în mass media și în societate. Doar că ei au fost deschiși și disponibili să își chestioneze propriile opinii și să încerce să nu mai accepte păreri și judecăți din afară, fără să le treacă prin filtrul propriu.

Cât de multe știau despre diversitatea culturală?

Știau că Bucureștiul este o metropolă care găzduiește un număr foarte mare de comunități. Au identificat o parte din minoritățile din București, cele mai vizibile în spațiul public, cum ar fi: turci, chinezi, moldoveni. Dar stiau mai puțin despre cele care nu sunt atât de prezente: indieni, libanezi. Nu se gândeau la separarea minorităților în noi și vechi și am discutat un pic și despre traseele istorice ale acestor minorități. Nu e un subiect important pentru ei, aparent, deși toți erau din familii mixte sau aveau în familie cel puțin un membru de o etnie diferită decât cea română. Bineînțeles, discuțiile principale s-au axat pe ”problema romă”. Sperăm că aceste 6 ateliere i-au vindecat de această maladie care domină spațiul public românesc. Adică am vorbit direct sau prin exerciții de teatru despre rasism și discriminare și despre eroarea umană pe care o produc aceste atitudini.

Despre teatru?

A fost o singură participantă care făcuse parte dintr-o trupă de teatru, restul au venit mânați de curiozitatea de a vedea cum se desfășoară un atelier de teatru. E adevărat că i-a interesat mai mult teatrul decât toleranța, dar la sfârșit sper că au înțeles că cele două se leagă foarte tare.

Ce v-a impresionat la elevi?

Curajul pe care l-au avut de a face o intervenție în spațiul public (la atelierul de teatru invizibil). Pentru cei care nu știu, teatrul invizibil se desfășoară într-un spațiu public, actorii maschează faptul că este regizat, dând impresia unui eveniment real. Această tehnică de teatru a fost dezvoltată de Augusto Boal în anii ‘60 în Argentina și este o metodă de a instiga oamenii să ia atitudine față de situații care, deși sunt problematice, trec nevăzute pe lângă noi și cărora, de regulă, li se răspunde cu apatie și ignorare. Dincolo de curaj, am găsit niște tineri dornici să se schimbe și să schimbe lumea din jur.

IMG_0231

IMG_0225

IMG_0189

Ce v-a dezamăgit?

Majoritatea participanților la atelier aveau un grad scăzut de toleranță față de etnia romă. Am dezbătut acest lucru la ateliere și am identificat împreună care sunt factorii care i-au influențat în sensul ăsta. Istoria care se învață în școli este una excesiv de lacunară. Au fost puțini participanți care știau că romii au fost ținuți robi timp de aproape 500 de ani pe teritoriul României. Ne-a mai dezamăgit gradul ridicat de competitivitate pe care îl au și pe care și sistemul educațional, dar și viața de zi cu zi în societatea noastră, îl cultivă. Cu răbdare, respect și încredere unii în alții putem depăși ideea de sistem concurențial și ei, la final, credem că erau mai împreună decât erau la început.

Ce v-a determinat sa va implicati in acest atelier? Care e castigul vostru in urma lui?

Pentru noi orice întâlnire cu adolescenți e un câștig enorm – energia lor, bucuria, deschiderea, naivitatea, toate ne-au umplut de energie bună și ne-au dat încredere că munca noastră are un sens mai larg decât acela de a distra oamenii. Atât la nivel personal, cât și profesional – acest atelier este un pas înainte în activitatea noastră de pedagogi artistici, de traineri educaționali, de oameni.

IMG_0311

IMG_0308

IMG_0304

Care e rezultatul atelierului?

Rezultatul cel mai grăitor este că partcipanții își doresc să continue atelierul, sunt curioși să vină la teatru, și noi doi vom face tot posibilul să realizăm acest lucru. Sperăm că și la nivel individual, atât ei cât și noi, suntem cu toții un pic mai toleranți decât eram acum o lună.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României