stiri

 

Locuitorii insulelor grecești care au primit numeroși refugiați, nominalizați la Nobelul pentru Pace

Un grup de cercetători universitari au anunțat că vor nominaliza la Premiul Nobel pentru Pace locuitorii insulelor grecești care s-au implicat în ajutorarea refugiaților ajunși pe insulele lor. Dintre cei peste 900.000 de refugiați ajunși anul trecut în Europa din țări afectate de conflict, majoritatea au fost primiți de locuitorii acestor insule aflate în Marea Egee, care i-au ajutat – și uneori salvat de la înec – pe refugiați.

Oamenii-călătorie, piesa de teatru despre diversitate culturală realizată de liceeni

“Oamenii – călătorie” este piesa de teatru la care au lucrat, timp de două luni, liceenii noștri participanți la atelierul despre diversitate culturală din cadrul proiectului “Noile minorități din București”. Îndrumați de formatorii Amalia, Cristina și Andrei, tinerii au lucrat la monologuri bazate pe propriile experiențe din interacțiunile cu persoane din culturi diferite. Cum au decurs “lucrările”, ne povestesc cei trei formatori:

De ce (nu) sunt cetății din Republica Moldova o minoritate în România?

Cetățenii din Republica Moldova reprezentau, ca număr, a treia comunitate provenită din state terțe în București. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări din 2012, 2.098 de cetățeni străini erau moldoveni, cei mai numeroși fiind chinezii (4.121) și turcii (3.425). Cetățenii din Republica Moldova au fost, astfel, incluși în cercetarea “Noile minorități din municipiul București” care și-a propus ca, în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, să evalueze impactul cultural al opt noi comunități: chinezi, englezi, indieni, francezi, libanezi, italieni, turci și moldoveni.

Asociaţia M.A.I.E caută formator în domeniul filmului

Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană caută un formator în domeniul filmului cu experienţă în activităţi de formare şi educaţie non-formală care să conceapă şi să susţină două ateliere de film adresate elevilor de liceu din Bucureşti. Atelierele sunt organizate în cadrul proiectului „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti”, implementat în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016 cu scopul de a sprijini dialogul intercultural dintre bucureșteni și grupurile de minorități stabilite în București în ultimele două decenii.

Diversitatea culturală, prin pensule și creioane

Dana și Cătălina sunt formatoarele noastre pentru atelierul de arte vizuale din cadrul proiectului “Noile minorități din București”. Cu pensule, creioane și chiar sârme, ele conturează ideea de diversitate culturală în mințile liceenilor noștri care urmează acest atelier. După primul weekend de ateliere, ele ne-au răspuns la câteva întrebări despre cum au interacționat cu copiii, dar și ce așteptări au de la ateliere.

Asociația M.A.I.E. caută doi formatori în domeniul fotografiei

Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană caută doi fotografi profesionişti cu experienţă în activităţi de formare şi educaţie non-formală care să conceapă şi să susţină două ateliere de fotografie adresate elevilor de liceu din Bucureşti. Atelierele sunt organizate în cadrul proiectului „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti”, implementat în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016 cu scopul de a sprijini dialogul intercultural dintre bucureșteni și grupurile de minorități stabilite în București în ultimele două decenii.

Primul meu atelier de teatru despre diversitate

Pentru a înțelege diversitatea culturală a orașului în care locuiesc, doisprezece liceeni bucureșteni au început atelierul de teatru din cadrul proiectului “Noile minorități din București”. Seria de ateliere creative oferite de către Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană unui număr de 160 de elevi de liceu își propune să încurajeze dialogul intercultural și în rândul celor mai tineri.

Sunetele Bucureștiului, filmul documentar despre noile minorități din București

Sounds of Bucharest (Sunetele Bucureștiului) este numele fimului documentar realizat în cadrul proiectului “Noile minorități din București”. Documentarul va surprinde itinerariul a opt protagoniști din opt noi minorități urbane de la sosirea în București până în prezent. Cele opt itinerarii sonore vor construi împreună o poveste a migranților care și-au găsit un cămin în București.

Caracteristicile migrației spre București din ultimii 25 de ani

Echipa noastră de cercetare a bătut Bucureștiul încercând să înțeleagă cât mai bine impactul noilor minorități din București. Îngropați în stereotipuri, membrii comunităților de migranți stabiliți la București rămân niște cifre și statistici. Contribuția lor la diversitatea culturală este, însă, mult mai extinsă, iar cercetarea noastră scoate la iveală câteva caracteristici necesare pentru a înțelege de ce vin acești oameni la București, de ce rămân și cum își clădesc un trai aici, departe de casă.

Educația, primul pas către toleranță – ateliere gratuite pentru liceenii din Bucureşti

Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană (M.A.I.E) invită liceenii din București să se înscrie la atelierele creative din cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București”. În luna decembrie 2015 încep atelierele de teatru și arte vizuale, iar în luna ianuarie 2016 vor avea loc atelierele de fotografie și film.

Vintilă Mihăilescu: Nu există încă o reprezentare socială a „noilor minorități” din București

La recensămîntul din 1930, grupurile etnice reprezentau 22,39% din populația capitalei: în 2011, ele nu mai reprezentau decît 2,36%. Într-un fel, se poate spune deci că Bucureștiul actual este de zece ori mai puțin multietnic decît cel interbelic. Pe de altă parte, masiva emigrație românească ne-a împiedicat să observăm primele valuri de imigrație și, cu atît mai mult, să înțelegem natura ei. Bucureștiul este în prezent un oraș populat de un număr instabil dar în creștere de străini, care alcătuiesc adesea noi minorități etnice.

“Noile minorități din București”, un prim pas spre înțelegerea capitalei multiculturale

Orașele sunt vii, identitatea lor socio-culturală fiind construită și reinventată în permanență atât de comunitatea locală, cât și de comunitățile minoritare. Acest aspect este atât de bine conturat, și totuși atât de natural, încât poate fi ușor trecut cu vederea într-o simplă plimbare în București, unde nu este o noutate să vizionezi un film la un cinematograf francez, să iei cina la un restaurant chinezesc, să cumperi Shakespeare de la o bibliotecă englezească, să bei un espresso italian, să savurezi o narghilea împreună cu prietenii sau să mergi la cursuri yoga predate de maeștri indieni.

Noile minorități din București, o dezbatere necesară

Bucureștiul este un oraș care găzduiește tot mai mulți cetățeni provenind din alte țări, deși nu există date oficiale privind numărul lor exact. Cercetarea antropologică din cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București”, prezentată luni, 2 noiembrie, în cadrul unei conferințe găzduite de Clubul Țăranului, contribuie la o mai bună cunoaștere a noilor minorități din București.

Primele concluzii ale cercetării “Noilor minorități din București”

Primele rezultate ale cercetării antropologice din cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București” vor fi anunțate luni, 2 noiembrie, începând cu ora 17 la Clubul Țăranului, intrarea Monetăriei, nr. 3, în cadrul unei conferințe de prezentare a impactului cultural al celor opt grupuri minoritare cercetate: chinezi, britanici, turci, francezi, indieni, italieni, libanezi și moldoveni.

Asociația MAIE caută profesioniști în teatru, film, fotografie și arte vizuale

Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană caută profesionişti cu experienţă în cultură şi educaţie în domeniile teatru, arte vizuale, film şi fotografie pentru a participa în calitate de formatori ai atelierelor creative organizate în cadrul proiectului „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti”.

Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană recrutează trei interni

Ești în căutarea unei noi provocări? Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană îți oferă ocazia să te implici în implementarea de proiecte culturale și să îţi dezvolţi abilităţile organizatorice și de comunicare. Aplică pentru una dintre cele trei poziții de intern pentru proiectul „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti”.

O zi dedicată expaților în București

Expații din București au ocazia să se cunoască și să facă schimb de experiențe la Expat Fair care are loc sâmbătă, 3 octombrie, la The Ark, pe strada Uranus, din București. În plus, aceștia pot afla cum să-și facă viața mai ușoară în București, participând la atelierele pregătite de organizatorii City Compass Group. Expat Fair este primul și singurul eveniment de acest fel din oraș organizat cu scopul de a oferi o zi întreagă de informații și inspirație pentru cetățenii internaționali din București. În cadrul evenimentului vor avea loc opt workshop-uri:

Poveștile noilor minorități, într-un film documentar

Opt oameni, opt povești, opt acorduri diferite pe un portativ imaginar care poartă numele de București. Asta e rețeta filmului documentar care va fi realizat în cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București” și care va reda bogăția culturală a orașului în care locuiesc aproximativ 30.000 de oameni aparținând noilor minorități.

Diversitatea lingvistică a Europei, sărbătorită pe 26 septembrie

Ziua Europeană a Limbilor se sărbătorește în acest an pentru a 15-a oară la inițiativa Consiliului Europei cu scopul de încuraja plurilingvismul pentru o mai bună comunicare interculturală. În fiecare an pe 26 septembrie, sărbătorim diversitatea lingvistică din Europa, un element cheie al patrimoniului cultural bogat al continentului. Cei 800 de milioane de locuitori din 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt invitați să învețe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la școală, cât și în afara ei.

Din culisele cercetării. Monica Stroe: Bucureștiul aparține tuturor celor care îl locuiesc

Monica Stroe coordonează studenții implicați în cercetarea antropologică care stă la baza proiectului “Noile minorități din municipiul București”, miza lor fiind să afle mai multe despre viaţa în Bucureşti a câtorva membri ai fiecărei minorităţi şi să combată reprezentările monocrome care circulă. Monica ne explică la ce se ne așteptăm de la această cercetare și cum va ajuta ea la “normalizarea ideii că Bucureştiul aparţine tuturor celor care îl locuiesc”.

Vintilă Mihăilescu: De ce e important să studiem noile minorități

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative și coordonează cercetarea în cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București”. În opinia acestuia, noile minorități sunt “invizibile” în București, iar impactul se rezumă la sfera corporațiilor și restaurantelor. În acest context, Bucureștiul actual este mai puțin multicultural decât cel interbelic. De ce e important să studiem impactul cultural al noilor minorități, în interviul de mai jos:

Un refugiat sirian, adoptat de francezi

Criza refugiaților din țările măcinate de război este principalul subiect în presa internațională. Familiile disperate, în căutare de pace și viață liniștită, se lovesc de rezistența europenilor care ridică garduri împotriva lor. Sunt, însă, și exemple pozitive ale unor oameni care oferă refugiaților o mână de ajutor. Este și cazul Lindei și lui Yves din Calais care l-au găzduit pe Sayid când avea nevoie de un acoperiș. Povestea lor a fost relatată de The Guardian.

Impresii din teren. Terenul noilor minorități

De ce s-au stabilit indienii, libanezii, britanicii sau italienii în București? Unde își petrec ei timpul? Cum și-au pus ei amprenta asupra orașului? Cu întrebări ca astea au plecat studentii de la Masterul de Antropologie si de la Masterul de Studii Vizuale și Societate din cadrul SNSPA pe teren, în căutarea noilor minorități din București. Rezultatele cercetării lor vor fi disponibile pe larg în această toamnă, dar, până atunci, hai să aflăm cu ce impresii s-au întors ei după primele ieșiri în teren.

Din culisele cercetării. Bogdan Iancu: Noile minorități înseamnă mai mult decât restaurante cu specific

Bogdan Iancu este antropolog și unul dintre coordonatorii echipei de cercetare din cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București”, demers care acoperă lipsa unei evaluări a impactului cultural pe care îl au grupurile de migranți care s-au stabilit în București în ultimele două decenii. Din rezultatele cercetării de până acum, Bogdan a observat că în București impactul noilor minorități nu e deloc de ignorat, dar politicile publice în domeniu se reduce la festivisme sporadice.

România, o țară de origine a migranților, nu de destinație

România primește mult mai puțini cetățeni decât trimite în alte țări. Țara noastră se află pe locul 15 în lume ca țară de proveniență a migranților și pe locul 108 ca țară de destinație, potrivit raportului realizat de Migration Policy Institute pe baza datelor Diviziei pentru Populație din cadrul ONU.

Despre București, minorități și biciclete, cu un antropolog norvegian

Christian Sørhaug este antropolog în cadrul Institutului de Cercetare Telemark din Oslo, Norvegia, institut independent cu expertiză, printre altele, în cercetarea politicilor culturale. Telemark este organizația parteneră în cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București”, oferind sprijin în cercetarea pe teren a diversității culturale din capitala României. Am stat de vorbă cu Christian la umbra…

Migranții, pe scena teatrului

Spectacolul “Nu ne-am născut în locul potrivit” împletește poveștile de viață a cinci persoane care au trăit experiența refugiului, cu fragmente din „Ghidul de Obținere a Cetățeniei Române pentru Cetățeni Străini”. Piesa de teatru își propune să discute în sfera publică aspecte de importanță fundamentală în contextul global contemporan, precum lupta împotriva migraţiei, în paralel…

Noile minorități, invizibile în Bucureşti

Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană (M.A.I.E) anunță lansarea proiectului “Noile minorități din municipiul București” care are ca scop sprijinirea dialogului intercultural dintre bucureșteni și grupurile de minorități formate în București în ultimele două decenii. Proiectul se desfășoară în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, în parteneriat cu Institutul de Cercetare Telemark din Norvegia…

Protocol semnat pentru moscheea din București

Protocolul prin care comunitatea musulmană din România primeşte în concesiune terenul pentru construirea unei moschei în Bucureşti a fost semnat, marţi, 28 iulie, în document fiind menţionat că Muftiatul Cultului Musulman trebuie să raporteze trimestrial toate activităţile privind construcţia...

Condiția de emigrant, tema expoziției “Niciodată singur”

“Niciodată singur” este o expoziție ce reunește mai mulți artiști români stabiliți în afara țării și care abordează, ca temă, condiția de emigrant. Argumentul expoziţiei pleacă de la o lucrare a artistei Ioana Cojocariu (“Never Walk Alone”) şi reflectă divers, prin diferite practici artistice, condiţia de emigrant…