cercetari-maie

Pentru a facilita cunoașterea și înțelegerea diversității culturale, una dintre componentele de bază ale proiectului o reprezintă realizarea unei cercetări asupra experienţei integrării şi a traiului în Bucureşti a celor opt minorităţi selectate în demersul nostru: franceză, britanică, turcă, libaneză, italiană, moldoveană, chineză, indiană. Studiul se desfășoară în perioada mai – octombrie 2015 sub coordonarea echipei de cercetători formate din Bogdan Iancu, Vintilă Mihăilescu și Monica Stroe, profesori universitari în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (S.N.S.P.A) și cu sprijinul lui Christian Sørhaug, antropolog la Institutului Telemark, partenerul proiectului. Cercetările sunt derulate cu colaborarea studenților de la Masterul de Antropologie și Masterul de Studii Vizuale şi Societate din cadrul S.N.S.P.A, în calitate de asistenţi de cercetare.

Metodologia îmbină metode şi tehnici de cercetare antropologică (interviul, observaţia directă şi participativă) cu metode inovative, precum netnografie şi observaţie online, autoetnografie. Datele culese vor fi reunite în 8 fișe de comunitate, câte una pentru fiecare minoritate studiată. Aceasta va prezenta date factuale, analize şi date etnografice care conturează dinamica socială recentă a minorităţilor în Bucureşti, tabloul experienţei migranților cu oraşul, formele de agregare comunitară şi rolul lor, strategiile profesionale şi locative ale migranţilor şi “straturile” integrării. O calitate importantă a acestui instrument este aceea că stabileşte un dialog şi o dinamică a datelor colectate.

Pe perioada derulării studiului, vă vom informa pas cu pas despre evoluția demersului nostru prin știrile și poveștile prezentate, iar rezultatele vor fi reunite într-un raport ce va fi lansat în luna octombrie 2015.