Protocolul prin care comunitatea musulmană din România primeşte în concesiune terenul pentru construirea unei moschei în Bucureşti a fost semnat, marţi, 28 iulie, în document fiind menţionat că Muftiatul Cultului Musulman trebuie să raporteze trimestrial toate activităţile privind construcţia.

Secretarul de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, şi muftiul Muurat Iusuf, au semnat protocolul de predare-preluare prin care Muftiatul Cultului Musulman din România a primit în concesiune, pe o durată de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri pătraţi situat pe bulevardul Expoziţiei nr. 22-30, Sector 1.

Conform protocolului, Muftiatul Cultului Musulman este obligat să informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrărilor şi sursele de finanţare a lucrării.

În ce priveşte sursele de finanţare, muftiul Muurat Iusuf a declarat că, cel mai probabil, o parte din bani vor veni de la Guverul turc, iar o altă parte a sumei va fi obţinută din donaţii.

Potrivit documentului, moscheea va avea, pe lângă clădirea propiu-zisă a lăcaşului de cult, mai multe anexe în care va funcţiona un loc pentru spălări rituale, o casă parohială, o bibliotecă şi un centru de asistenţă socială.

Respectarea destinaţiei terenului va fi monitorizată de Secretariatului de Stat pentru Culte până la expirarea protocolului, în condiţiile în care “se interzice vânzarea, înstrăinarea sub orice formă, încheierea vreunui pact de opţiune, a unei promisiuni unilaterale sau bilaterale de vânzare a imobilului, constituirea vreunui drept de preemţiune, servituţi, clauze de uzufruct, constituirea oricărei forme de aport al vreunei societăţi comerciale, asociaţii sau fundaţii”.

Secretarul de stat Victor Opaschi a declarat că terenul dat în concesiune Muftiatul Cultului Musulman din România este un gest de normalitate pe care Guvernul l-a făcut faţă de o comunitate religioasă care face parte din istoria şi tradiţia naţiunii române.

“După părerea mea, dezbaterea fi trebuit să se poarte cu argumente raţionale şi extrem de serioase, având în vedere că discutăm despre principii fondatoare ale democraţiei moderne, cum este libertatea religioasă”, a spus Opaschi.

El a adăugat că este în interesul tuturor românilor ca la noua moschee să “se desfăşoare o activitate religioasă normală, lipsită de elemente de prozelitism, de idei fundamentaliste sau extremiste”.

La rândul său, muftiul Muurat Iusuf a spus că acest teren era o necesitate pentru comunitatea musulmană şi, nu în ultimul rând, era o necesitate ca toate activităţile religioase din Bucureşti să se oficieze la vederea întregii societăţi româneşti şi sub auspiciul Muftiatului Cultului Musulman din România.

“Din nefericire, s-a interpretat greşit o intenţie bună pe care a avut-o comunitatea musulmană de a veni în sprijinul activităţilor religioase”, a adăugat Muurat Iusuf.

Muftiatul Musulman Cultural a primit, la sfârşitul lunii mai, prin hotărâre de Guvern, terenul de peste 11.000 de metri pătraţi pentru construirea unei moschei de mari dimensiuni în Bucureşti, cu o capacitate de 2.000 de persoane. Terenul respectiv este situat lângă Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Singura condiţie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheii să înceapă în trei ani.

În România trăiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre aceştia, 10.000 locuiesc în Capitală. Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, de altfel majoritatea musulmanilor din ţară sunt localizaţi în Dobrogea.

Sursa: Mediafax

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României