prezentareDe-a lungul ultimilor 20 de ani, harta etnică a țării a cunoscut schimbări considerabile, inclusiv prin apariția unor noi grupuri minoritare. Bucureștiul, un oraș cu prea puține date pentru a putea fi considerat cosmopolit, găzduiește comunități de străini din cele mai variate, de la britanici și italieni până la chinezi, libanezi, turci și indieni. Grupurile de migranți își construiesc și negociază spații sociale în țesutul urban bucureștean în diverse moduri, prezența lor fiind în acest moment slab documentată din punct de vedere administrativ, ocazional prin reportaje de televiziune, dar nu și socio-cultural.

În acest context, scopul proiectului “Noile minorități din municipiul București” este sprijinirea dialogului intercultural dintre bucureșteni și grupurile de minorități stabilite în București în ultimele două decenii.

Deoarece primul pas în susținerea diversității îl constituie cunoașterea acesteia, în cadrul proiectului vom realiza cartografierea comunităților de imigranți recent formate în București și o documentare vizuală a relației acestora cu orașul ca loc al vieții lor cotidiene.

Informațiile obținute din cercetare vor fi reunite pe o platformă creată, care  va avea rolul de prezentare și agregare a informațiilor despre noile minorități din București, dar și de dezbatere asupra modului în care diversitatea culturală se manifestă și îmbogățește comunitatea în ansamblul ei.

Educației prin artă și cultură va fi utilizată pentru a stimula dialogul intercultural între elevii de liceu din grupurile de migrați și cei din populația majoritară în cadrul a opt ateliere creative în cadrul cărora se va lucra în echipe  multiculturale ce vor crea produse culturale (piese de teatru, scurtmetraje, fotografii) cu și despre comunitatea lor.

Promovarea noilor minorități și a impactului lor asupra orașului București se va materializa prin:

– realizarea unui film documentar, ce va prezenta povestea integrării noilor minorități și/sau impactul lor asupra societății românești.

– organizarea unui forum național privind diversitatea culturală.

Pe termen lung, proiectul “Noile minorități din municipiul București” își propune să ajute autoritățile publice și locale, instituțiile culturale și publicul larg din municipiul București să creeze un climat care să favorizeze toleranța, acceptarea și facilitarea integrării noilor minorități în societatea românească, în scopul alinierii la standardele europene și internaționale existente, după cum sugerează inclusiv sloganul U.E., ,,unitate în diversitate”.  

Implementat în perioada aprilie 2015-aprilie 2016, proiectul “Noile minorități din municipiul București” este realizat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeanăîn parteneriat cu Institutul de Cercetare Telemark din Norvegia.

Proiectul e finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României prin programul PA17/RO13 Promovarea Diversității în Artă și Cultură în cadrul Patrimoniului European.