Pentru a înțelege diversitatea culturală a orașului în care locuiesc, doisprezece liceeni bucureșteni au început atelierul de teatru din cadrul proiectului “Noile minorități din București”. Seria de ateliere creative oferite de către Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană unui număr de 160 de elevi de liceu își propune să încurajeze dialogul intercultural și în rândul celor mai tineri. Proiectul „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti” este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

te1

Karina, Vahid, Maria, Marta, Maria, Aron, Rareș, Yaelle, Alex, Denisa, Cătălin și Nicolae tocmai au încheiat un weekend plin de teatru. Coordonați de trainerii lor, Amalia, Andrei și Cristina, ei au făcut deja exerciții de încălzire și au început să dezbată tema interculturalității care va fi centrală în piesa de teatru ce o vor realiza la final.

Karina: Fac foarte multă muzică – pian, chitară și violoncel – scriu, îmi place teatru, știu chineză și am o pisică birmaneză.

Vahid : Tata e iranian, mama româncă, iar limba persană o știe mai bine decât româna. Veneam doar vara în România, în clasa a noua m-am stabilit aici, dar după atâția ani mă mai gândesc și în română. Îmi place fotbalul, sunt puțin leneș, adică cam mult și sunt persan, nu sunt arab. Vreau să ajung pilot.

te5 te2

Maria Titu: Am mai făcut cursuri de actorie. Sunt creativă, amuzantă, dinamică.

Maria Solomon: Îmi place să fiu voluntar, sunt voluntară la Fundația Noi Orizonturi, am mai făcut voluntariat la Crucea Roșie și Protecția Copiilor, îmi place să cânt la tobe, știu turcă, rușă și engleză.

Martha: Știu franceză așa și așa, îmi plac activitățile outdoor, am fost și eu voluntară la Crucea Roșie.

te6 te3

Aron: Îmi place să călătoresc, am văzut toată Europa, jumate din Asia și cam toată Africa. Știu foarte puțină franceză, turcă, japoneză

Rareș: Am învățat programare, cânt la pian, știu engleză, turcă și îmi mai amintesc și germană. Îmi place să călătoresc, am vizitat SUA, 26 dintre state.

Yaelle: M-am născut în Spania, lucrez la un proiect cu Rareș – o carte despre o colonie în spațiu. Îmi place să desenez și să citesc, știu engleză, turcă, română și înțeleg spaniolă și ebraică.

te7

Alex: Nu vreau să mă laud cu toate că nu pot să mă abțin. Îmi place sportul (activități outdoor), îmi place foosball, nu că sunt campion…uite iar mă laud.

Cursanții sunt elevi ai liceelor Colegiul Național “Gheorghe Șincai”, Colegiul Național “George Coșbuc”, Liceul Internațional de Informatică, Liceul Ion Neculce, Liceul Ion Creangă și Colegiul Internațional Tohid. Printre obiectivele lor la acest atelier se numără: îmbunătățirea dicției, socializare, dezvoltare personală, mai puțină timiditate, mai multă comunicare, experiențe noi și, bineînțeles, să facă teatru.

Despre formatori:

te4

Amalia Olaru este absolventă a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, specializarea arta actorului. În prezent lucrează ca regizor de teatru, din 2012 explorând spaţiul cultural independent şi zona de educaţie nonformală prin artă. 

Cristina Epure: Cu o experienţă de opt ani în domeniul artistic, cultural şi social, Cristina este în prezent critic de artă, unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei Homemade Culture, librar ocazional la „Anthony Frost” si olar in devenire.

Andrei Vasilescu a absolvit în anul 2011 Universitatea „Spiru Haret”, Facultatea de Arta Actorului, specializarea Artele Spectacolului. A fost selectat în numeroase proiecte de televiziune, teatru, film şi publicitate.

Educația este esențială pentru înțelegerea diversității culturale și este o componentă importantă a campaniei noastre de conștientizare și promovare a noilor grupuri de migranți stabilite în București în ultimii 25 de ani. Atelierele creative promovează diversitatea culturală a oraşului Bucureşti şi stimulează dialogul între liceenii români şi cei proveniţi din alte culturi. Mai multe informații despre atelierele creative și înscrieri, aici.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României