Primele rezultate ale cercetării antropologice din cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București” vor fi anunțate luni, 2 noiembrie, începând cu ora 17 la Clubul Țăranului, intrarea Monetăriei, nr. 3, în cadrul unei conferințe de prezentare a impactului cultural al celor opt grupuri minoritare cercetate: chinezi, britanici, turci, francezi, indieni, italieni, libanezi și moldoveni.

În cadrul conferinței vor fi prezentate fișele de comunitate aferente celor opt grupuri minoritare și premisele celor trei studii din cadrul cercetării: “Timpul liber al migranților străini din București: sport, divertisment și socializarea cu localnicii”, “Peisajul lingvistic al minorităților” și “Dinamicile locale ale alimentației noilor minorități din București”.

Demersul antropologic s-a desfășurat în perioada mai-octombrie 2015, a fost coordonat de antropologii Vintilă Mihăilescu, Monica Stroe și Bogdan Iancu și face parte din cercetarea multidisciplinară din cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București”. Cercetarea va mai cuprinde un studiu cantitativ care va releva atitudinea bucureștenilor față de membrii comunităților minoritare menționate.

Prezentarea rezultatelor cercetării antropolgice va fi însoțită de o dezbatere la care vor participa antropologii implicați în proiect, precum și Christian Sørhaug, reprezentatul asociației partenere din Norvegia, Institutul Telemark. “Care sunt comunitățile cele mai izolate?”, “De ce e Bucureștiul mai atractiv pentru străini decât pentru localnici?” sau “Cum s-a schimbat diversitatea culturală din București în ultimii 25 de ani?” sunt câteva întrebări la care vor răspunde membrii echipei Asociației Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană.

În același timp, va avea loc vernisajul expoziției fotografice care ilustrează diversitatea culturală a Bucureștiului, văzută și imortalizată de echipa de cercetare a proiectului. Expoziția foto cuprinde imagini suprinse pe teren de către masteranzii la antropologie. Seria fotografică va fi expusă în opt spații culturale diferite, relevante pentru fiecare grup minoritar cercetat în cadrul proiectului.

Evenimentul nu a mai putut avea la loc la Institutul Cultural Român, unde a fost programat inițial, din cauza unor confuzii în ce privește interpretarea termenului de minoritate”. Precizăm că echipa proiectului “Noile minorități din București” folosește termenul în sensul sociologic, urmărind identificarea și promovarea minorităților urbane care contribuie la dezvoltarea orașului București.

Proiectul “Noile minorități din municipiul București” este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului PA17/RO13 Promovarea Diversității în Artă și Cultură în cadrul Patrimoniului European.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României