Timp de două zile, ARCUB Gabroveni a fost gazda Forumului Diversității Culturale, un eveniment ce a reunit specialiști în domeniul cultural, al migrației, relațiilor internaționale, membrii minorităților naționale și comunităților de imigranți și reprezentanți ai sectorului public.

Organizat de Asociația MAIE, în cadrul proiectului Noile minorități din municipiul București, forumul s-a bazat pe rezultatele acestui proiect, dar a oferit o imagine de ansamblu asupra diversității culturale, pornind de la impactul minorităților istorice asupra evoluției culturale autohtone, trecând prin ambiguitatea integrării cetățenilor străini care s-au stabilit în România după 1990 și ajungând la provocările prezente legate de multiculturalitatea Europei.

IMG_9618 IMG_9615
România este o țară bogată din punct de vedere al diversității culturale. Influența minorităților naționale în istoria, cultura, tradițiile și limba noastră nu poate fi negat

“există o interdependență clară între formele de expresie culturală ale comunităților românești și cele ale minorităților naționale.” – Virgil Nițulescu

IMG_9837 IMG_9726
Cele 18 prezentări realizate în cadrul conferinței au adus în dezbatere diferite aspecte ale diversității culturale, de la concepte teoretice, la exemple practice, de la prezentarea modului de îmbinare a diferitelor culturi până la rolul multiculturalității în dezvoltarea societății.

“România poate fi prezentată ca o reproducere la scară redusă a mozaicului european de etnii, limbi, culturi, credințe și tradiții. În acest moment, ne aflăm în fața unei responsabilități majore: un patrimoniu uriaș care trebuie valorificat și care aparține culturii românești, minorităților, dar și patrimoniului european în egală măsura.” – Irina-Sandra Marin Cajal

IMG_9740

IMG_9823

În același timp, în cadrul sesiunilor au fost abordate provocările viitoare legate de integrarea migranților și refugiaților.

“Dacă ne gândim că procesul de integrare durează în medie între doi și patru ani, ne dăm seama că în ceea ce privește grupul de migranți care a intrat în spațiul european în toamna anului trecut și la începutul anului 2016, vom avea un drum lung de parcurs. România este la început și România are șansa, în acest moment, să schimbe macazul, fie într-o direcție, fie în alta. Putem să alegem să avem o abordare restrictivă, o abordare conservatoare, care întradevăr reduce șansele, probabil cu 5%, de a importa conflicte din alte zone. Dar reduce șansele cu 95% de a avea o atitudine care să permită României accesul pe piețe internaționale, accesul și prezența cetățenilor români în spațiul european, la servicii și la îmbunătățirea percepției în spațiul internațional. “- Mircea Mocanu

IMG_9718 IMG_9877
Prima zi a Forumului s-a încheiat cu prezentările susținute de Vintilă Mihăilescu, Bogdan Iancu, Monica Stroe, Radu Umbreș și Razvan Dumitru privind impactul noilor minorități asupra orașului București. Varianta completă a acestor studii va fi disponibilă pe site-ul www.newminorities.com, începând cu 27 aprilie 2016.

Forumul Diversității Culturale a fost realizat în cadrul proiectului „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti” (www.newminorities.com), implementat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, în parteneriat cu Institutul de Cercetare Telemark din Norvegia.
Proiectul este finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului PA17/RO13 Promovarea diversității în Cultură și Artă în cadrul Patrimoniului European.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României