Opt oameni, opt povești, opt acorduri diferite pe un portativ imaginar care poartă numele de București. Asta e rețeta filmului documentar care va fi realizat în cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București” și care va reda bogăția culturală a orașului în care locuiesc aproximativ 30.000 de oameni aparținând noilor minorități.

Filmul documentar va avea opt protagoniști care își spun povestea stabilirii în București. Ei fac parte din cele opt gupuri de noi minorități identificate de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană în cadrul proiectului “Noi minorități din municipiul București”. Documentarul va dura aproximativ 30 de minute și va fi regizat de Mihai Grecea. 

“În postcomunism, odată cu recâștigarea libertății, Bucureștii au redevenit un punct de interes pentru oameni de pe tot mapamondul care au găsit aici oportunități interesante. Ei sunt noua minoritate culturală care contribuie la definirea noii personalități a orașului.

Fiecare cultură e definită de o limbă. Iar fiecare limbă decupează în mod diferit realitatea. Noile minorități percep, asimilează și îmbogățesc Bucureștiul în mod diferit. Uneori chiar vizionar. Acest exercițiu al diferenței este fascinant. Alte capitale ale lumii îl practică de mult. Bucureștiul învață și el să se bucure de diversitatea și farmecul multicultural.

Filmul ne va prezenta portretele câtorva oameni dintr-un grup de opt naționalități care contribuie la noua viață a capitalei. Sunt portrete în imagini dar, mai ales în sunete. Pe lângă sunetul limbii native, diferit, colorat, nou, fiecare dintre acești oameni aduce cu sine sunetul profesiei sau activității pe care o practică la București.

Vom parcurge în film poveștile lor, partitură cu partitură, și vom înțelege, până la sfârșit, rolul lor în simfonia orașului”, spune Mihai Grecea, regizor.

Filmul va fi folosit și ca instrument educativ adresat tinerilor. El va fi însoțit de un îndrumar adresat educatorilor culturali, facilitatorilor și lucrătorilor din domeniul tineretului, profesorilor de educație civică și va fi distribuit către instituții de învățământ și către organizații culturale și educative, urmând să contribuie la creșterea conștientizării diversității culturale în rândul tinerilor.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României