de Bianca-Maria Balșan

Orașele sunt vii, identitatea lor socio-culturală fiind construită și reinventată în permanență atât de comunitatea locală, cât și de comunitățile minoritare. Acest aspect este atât de bine conturat, și totuși atât de natural, încât poate fi ușor trecut cu vederea într-o simplă plimbare în București, unde nu este o noutate să vizionezi un film la un cinematograf francez, să iei cina la un restaurant chinezesc, să cumperi Shakespeare de la o bibliotecă englezească, să bei un espresso italian, să savurezi o narghilea împreună cu prietenii sau să mergi la cursuri yoga predate de maeștri indieni.

De la Micul Paris, la capitala academică aliniată la standardele europene ale vremii lui Carol al II-lea, la idolatrizarea străinătății interzise în comunism până la Bucureștiul post-decembrist, capitala României dă dovadă de o vitalitate culturală și o armonioasă integrare și asimilare a culturilor străine, fără însă a-și pierde românitatea.

Proiectul se concentrează pe Bucureștiul prezentului și cum s-a format acesta după 1989, prin libera exprimare a valorilor culturale ale minorităților și respectarea valorilor autohtone, ajungându-se la o simbioză culturală.

Inițiativa noastră este un prim pas pentru a înțelege acest organism multicultural și a promova aportul comunităților și frumusețea diversității culturale într-o Europă în continuă schimbare. Pe lângă cercetarea de față, în cadrul proiectului ne vom îndrepta atenția spre analizarea atitudinii bucureștenilor față de noile minorități, facilitarea interacțiuni dintre comunitatea locală și cele minoritare prin ateliere creative și un forum al diversității culturale, precum și documentarea istoriilor personale ale unor membri din cele opt comunități prin realizarea unui film și a unei serii de reportaje.

Observăm un model de integrare organic, și totodată spontan, ce poate sta la baza abordării provocărilor viitoare legate de dezvoltarea multiculturală a unei capitale europene.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României