Christian Sørhaug este antropolog în cadrul Institutului de Cercetare Telemark din Oslo, Norvegia, institut independent cu expertiză, printre altele, în cercetarea politicilor culturale. Telemark este organizația parteneră în cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București”, oferind sprijin în cercetarea pe teren a diversității culturale din capitala României. Am stat de vorbă cu Christian la umbra unei grădini din centrul Bucureștiului despre toleranță, biciclete, minorități și farmecul Bucureștiului.

În ce constă implicarea ta în cercetarea noilor minorități din București?

Particip la dezvoltarea metodelor și a tehnicilor de colectare a informațiilor pentru studenți. Până acum am avut partea de predare studenților. Este vorba de aproximativ 20 de studenți care urmează Masterul de Studii Vizuale și Societate și Masterul de Antropologie din cadrul SNSPA. Ei sunt grupați în echipe de câte doi și merg pe teren pentru a identifica noile minorități din București.

christian2

Cum ai interacționat cu ei?

Am interacționat foarte bine cu studenții, atât în clasă, cât și pe teren. Am fost la Dragonul Roșu cu o echipă de studenți. A fost foarte interesant. Dragonul Roșu e foarte impresionant, sunt clădirile astea imense, bunuri enorm de multe, împinse spre București. E un loc imens cu atât de multe lucruri care continuă să fie aduse din China în acest nexus de unde mulți comercianți le iau și le pun pe piața din București. Am încercat să vorbesc cu ei, dar eram îmbrăcat prea formal, așa că am fost confundat cu un inspector întrucât în același timp era un control fiscal acolo. Am vorbit cu niște paznici, în schimb. Nu e multă lume care vorbește engleză, dar sunt chinezi care vorbesc română și au stat de vorbă cu studenții.

Am fost și la Institutul Francez, am vorbit cu câțiva oameni. Iar în altă zi am fost la marșul unionist, unde participanții au cerut unira cu Republica Moldova. Nu era un număr impresionant de oameni, deci nu știu cât e de important evenimentul pentru acest proces de unificare, dar cei care erau acolo erau foarte entuziaști.

Ce impresie ți-a lăsat Bucureștiul?

Îmi place mult Bucureștiul, sunt fascinat de arhitectură, am văzut clădiri frumoase, dar multe sunt distruse sau pe cale să devină niște ruine. E păcat. Ca biciclist în București, mi-am pus viața în joc (râde). E ok, dar mașinile trec prea aproape de bicicliști. N-am avut niciun accident, deci e ok. Mai ales că orașul e perfect pentru mersul cu bicicleta, că e plat, spre deosebire de Oslo, unde sunt multe dealuri. Deci geografic, Bucureștiul e avantajos pentru bicicliști, dacă ar exista și infrastructură ar fi perfect. În Oslo, da, e puțin mai sigur să pedalezi.

Ce ai aflat despre minoritățile din București până acum?

A fost foarte fascinant să aflu de la ONG-urile din domeniu că minoritățile, în număr mare, sunt izolate, au tendința să aibă propriile școli, propriile asociații profesionale, de business etc. Am înțeles că chinezii au propriile școli, la fel francezii, britanicii, turcii etc. Asta nu e ideal dacă vorbim de integrare, pentru că ideea e ca toată lumea să participe în arena comună, asta e alfa și omega, iar educația copiilor este principala arenă în care să faci asta. Asta duce la comunități izolate în societate. Toată ideea statelor-națiuni este să ai educație comună. Dacă ai aceste sisteme educaționale diferite poate fi nefavorabil, depinde ce te interesează. Dacă vrei să creezi o unitate, educația e un loc bun de pornit.

De ce e important să studiem diversitatea etnică și culturală a Bucureștiului?

E vorba de mulți oameni care împart același spațiu. Există riscul să apară diferte tensiuni când oameni diferiți împart același spațiu. Scopul studierii minorităților este de a le înțelege cum interacționează, ce interese au etc. Pentru mine e important să ai dialog pentru a ajunge la înțelegerea diferențelor.

Oamenilor nu le pasă de minorități pentru că nu interacționează cu ei. Cred că acest proiect e important pentru că e nevoie să vizualizăm existența minorităților. În Oslo, minoritățile sunt mult mai vizibile și sper să aduc în cadrul acestui proiect experiența pe care o avem noi în Norvegia.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României