În perioada 14-15 aprilie 2016, Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, în parteneriat cu Primăria Municipiului București și cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București organizează Forumul Diversității Culturale, un eveniment care va aduce în prim plan problematica diversitații culturale și influența acesteia în dezvoltarea societății.

Evenimentul, organizat la ARCUB Gabroveni, va reuni specialiști în domeniul cultural, al migrației, relațiilor internaționale, membrii minorităților naționale și comunităților de imigranți și reprezentanți ai sectorului public.

Forumul Diversității Culturale va cuprinde o conferință națională și o serie de ateliere de lucru ce tratează relațiile interculturale, influențele culturilor străine asupra dinamicii locale, precum și rolul diversității culturale în dezvoltarea societății. În acest context, evenimentul urmărește trei direcții generale:

 Prezentarea modului în care minoritățile naționale au influențat dezvoltarea culturii române;
 Conștientizarea impactului cetățenilor străini stabiliți în ultimii 25 de ani în București;
 Dezbaterea provocărilor actuale la nivelul multiculturalității Uniunii Europene

Forumul este conceput ca o platformă de networking pentru cei interesați de rolul diversității culturale în dezvoltarea comunității din care fac parte. Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile. Înscrierea se face prin completarea formularului online disponibil pe site-ul www.newminorities.com/forum, unde puteți găsi agenda completă a evenimentului.

Agenda primei zile a Forumului cuprinde prezentări interdisciplinare susținute de specialiști români și internaționali, care vor aborda următoarele teme: Diversitatea culturală europeană; Minorități vechi și noi; Diversitatea culturală a Bucureștiului – (re)sursă pentru dezvoltare.

Cea de-a doua zi a evenimentului este dedicată atelierelor de lucru, în care vor fi abordate atât efectele diferitelor culturi asupra dezvoltării capitalei, cât și provocările privind integrarea migranților și a refugiaților. Specialiști în domeniul integrării migranților și refugiaților, reprezentanți ai comunităților de migranți și ai sectorului public vor dezbate politicile publice din domeniul integrării, resursele de care dispun cetățenii străini în vederea integrării, precum și efectele integrării acestora.

Forumul Diversității Culturale este realizat în cadrul proiectului „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti” (www.newminorities.com), implementat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, în parteneriat cu Institutul de Cercetare Telemark din Norvegia.

În ultimul an, proiectul „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti” a prezentat modul în care cetățenii străini stabiliți în capitală dupa 1990 au influențat multiculturalitatea Bucureștiului. Prin analizarea particularităților culturale, a modurilor de adaptare și integrare în societatea românească, documentarea vizuală a relației lor cu orașul, poveștile de viață prezentate pe site-ul www.newminorities.com, ateliere creative ce promovează toleranța și dialogul intercultural, proiectul a contribuit la conștientizarea prezenței noilor minorități. Forumul Diversității Culturale vine în completarea acestor demersuri prin oferirea unei imagini de ansamblu, ce include atât prezentarea noilor minorități, cât și importanța minorităților naționale în societatea românească și provocările legate de criza refugiaților.

Proiectul este finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului PA17/RO13 Promovarea diversității în Cultură și Artă în cadrul Patrimoniului European.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României