Ziua I – Vineri, 3 noiembrie 2017, 15:00 – 16:00
sala Arcelor, ARCUB

Diversitatea culturală s-a intensificat în societățile europene ca urmare a globalizării și a migrației. În lipsa unor demersuri coerente pentru promovarea și valorificarea diversității culturale, lipsa de informații despre celălalt, dezinformarea, stereotipurile, teama de necunoscut alimentează reticențele față de străini, și în cele din urmă duc la o înțelegere eronată a celuilalt. Prin reamintirea contribuției minorităților naționale la dezvoltarea culturii române, prezentarea modului în care diversitatea culturală creionează peisajul cultural, social și economic actual și dezbaterea provocărilor viitoare, se urmărește crearea cadrului de discuții pentru reprezentanții diferitelor instituții care pot contribui la construirea unei societăți interculturale.

Invitați:
 Christiane Cosmatu, Subsecretar de Stat, Departamentul de Relații Interetnice
 Virgil Ștefan Nițulescu, Director de Cabinet, Ministerul Culturii și Identității Naționale
 Delia Mucică, profesor, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale

Participarea la această sesiune nu necesită înscrierea prealabilă.

Ziua I – Vineri, 3 noiembrie 2017, 16:00 – 17:00
sala Arcelor, ARCUB

În contextul european îngrijorător pentru multe state, nu putem ignora problematica refugiaților și provocările ce țin de integrarea corectă în noile societăți europene. Nivelul redus al informaților despre celălat, lipsa educației în spiritul diversității culturale, amplifică temerile și duc la o înțelegere și raportare eronată față de migranți și refugiați.
Abordarea diferitelor aspecte care țin de această problematică este complexă, bazându-se pe activitățile variate ale organizațiilor și instituțiilor, care se completează reciproc în vederea întâmpinării noilor veniți și integrării acestora, fie că vorbim despre politici publice, proceduri, servicii pentru solicitanții de azil educație și limbă, psihologie sau voluntariat.
Această sesiune reunește perspective diferite asupra integrării refugiaților și imigranților contribuind la o mai bună înțelegere a fenomenului și a implicațiilor acestuia asupra ansamblului social. Acceptarea și integrarea diferitelor culturi presupune un efort de adaptare și colaborare din partea tuturor celor implicați.

Invitați:
Ioana Barbu, Fundatia Schottener Servicii Sociale

Bogdan Preda, Consilier Integrare, Consiliul Național Român pentru Refugiați

Eliza Drob, Co-fondator, Asociația ActivRandom

Monica Doroftei, psiholog

Participarea la această sesiune nu necesită înscrierea prealabilă.

Ziua II – Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 10:00
Sala Librărie, ARCUB
Minoritățile istorice au influențat semnificativ cultura și tradițiile românești, aspect sesizabil printr-o analiză succintă a obiceiurilor, bucătăriei, limbajului, portului tradițional, al artei, arhitecturii și literaturii autohtone. Personalități emblematice pentru identitatea națională, admirate și respectate de români au avut alte etnii și au definit cultura, istoria și societatea românească. Aceste interferențe sunt dovada vie a potențialului de integrare organică și valorificare a resurselor derivate din multiculturalitatea istorică și sunt un bun exemplu pentru noi abordări în ceea ce privește interculturalitea contemporană. O incursiune în istoria interacțiunilor multiculturale ajută la exemplificarea și conștientizarea impactului acestora în cultura cultura vizuală și la imaginea României de astăzi.

Invitați:
Cosmin Năsui, Curator Minorităţi etnice în cultura vizuală – focus România, PostModernism Museum
Dr. Oana Marinache, președinte Asociația Istoria Artei
Dr. Ștefania Dinu, director adjunct, Muzeul Național Cotroceni
Dr. Aurelia Tudor, cercetător științific, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti
Participarea la această sesiune nu necesită înscrierea prealabilă.

Ziua II – Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 14:00 – 18:00
Sala Librărie, ARCUB
Forumul Diversității Culturale invită publicul la un tip de lectură neconvențională: în loc de cărți, cititorii sunt invitați să „împrumute” reprezentanți ai minorităților naționale și ai noilor grupuri etnice din România, ale căror narațiuni au la bază elementele de cultură și tradiție etnică moștenite.

Biblioteca Vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită: participanții aleg „cartea” pe care doresc să o citească pe baza catalogului de prezentare a bibliotecii, dar lectura se face prin dialog, cititorul având șansa de a-și satisface curiozitatea prin adresare directă a întrebărilor, descoperind astfel un nou mod de a citi lumea.

Acest tip de lectură este un exercițiu care are ca scop încurajarea dialogului dintre culturi și depășirea stereotipiilor prin interacțiune și cunoașterea celuilalt. Poveștile de viață ale Cărților prezentate în cadrul Bibliotecii Vii le vor oferi cititorilor o experiență unică de învățare în domeniul diversității. Biblioteca Vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită – cititorii alegând cartea pe care doresc să o citească pe baza catalogului care prezintă biblioteca. Cititorii pot împrumuta cărțile pe o perioadă limitată de timp, după care le returnează și dacă vor pot decide să împrumute o altă carte.

Participarea la Biblioteca Vie nu necesită înscrierea prealabilă.

Ziua II – Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 10:00 – 12:00
Sala Studio, ARCUB
Tinerii sunt cei care au un rol deosebit de important în definirea orașelor de mâine. De aceea este esențial ca ei să fie educați în spiritul diversității culturale, să descopere alte culturi, să recunoască aportul fiecărui individ la dezvoltarea orașului și să sprijine integrarea celor care se stabilesc aici, indiferent de naționalitate, etnie sau religie. Cu puține excepții, mediul educațional clasic oferă puține situații în care elevii să experimenteze diferitele culturi și religii.
În acest context, atelierul își propune să pună reflectorul pe diversitatea orașului în care trăim și să le ofere profesorilor sau facilitorilor instrumente pentru aprecierea și explorarea acestei diversități împreună cu liceenii. Pornind de la materialele de educație nonformală create în cadrul proiectelor Imaginile Bucureștiului. Ateliere Creative pentru diversitate și Noile minorități din București, participanții vor experimenta un pachet complet de instrumente prin care pot dezvolta ateliere care țin de diversitatea culturală, de istoria și de impactul minorităților asupra Bucureștiului. Organizatorii vor pune la dispoziția participanților materialele educative create, precum și filmul Sunetele Bucureștiului

Atelierul va fi facilitat de Cătălina Murariu și de Alina Constantinescu, autorii metodelor de educație pentru diversitate dezvoltate în cadrul proiectelor menționate.

Înscrierile se fac prin completarea formularului de înscriere.

ATELIER: PEISAJELE ALIMENTARE ALE DIVERSITĂȚIIForumul Diversității Culturale
Ziua II – Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 11:00 – 14:00
Sala Atelier, ARCUB
Locuri precum Little Italy sau Chinatown, care îmbogățesc culturile alimentare urbane ale lumii, sunt mărturii ale modului în care migrația și globalizarea și-au lăsat amprenta asupra culturilor alimentare. Întâlnirea își propune să aducă în discuție diverse forme gastronomice care au rezultat din contactul diverselor tradiții alimentare, precum și moduri de identificare a hranei din sfera patrimoniului și a specificului local și să propună niște instrumente utile pentru înțelegerea diversității alimentare a Bucureștiului.

Atelierul este facilitat de Monica Stroe.

Înscrierile se fac prin completarea formularului de înscriere.