forum

 

Între 3 și 5 noiembrie, la ARCUB Gabroveni, are loc cea de-a II-a ediție a Forumului Diversității Culturale, un eveniment care își propune să aducă sub lumina reflectoarelor impactul minorităților istorice asupra culturii naționale, poveștile reprezentanților noilor minorități sosite în București și, nu în ultimul rând, toleranța și lipsa acesteia în contextul crizei refugiaților cu care Europa se confruntă în ultimii ani.

Timp de trei zile, evenimentul aduce în prim plan interculturalitatea, ca punct de plecare pentru dialogul între culturi și pentru participarea activă a fiecăruia în dezvoltarea societății în care trăiește, indiferent de originea etnică, de convingerile religioase sau de alte caracteristici.

Forumul Diversității Culturale are o abordare integrantă, care pornește de la evidențierea rolului minorităților istorice la dezvoltarea societății românești, aduce în discuție valurile de imigrație de după 1990 și analizează modul în care bunele practici dezvoltate pe parcursului conviețuirii interetnice în diferitele zone din România pot fi utilizate pentru o mai bună integrare a migranților și refugiaților.

ZIUA 1

În prima zi a forumului, prin dezbateri și prelegeri se urmărește informarea publicului larg cu privire la importanța diversității culturale ca resursă în dezvoltare, prezentarea istoriei interculturale a României și analizarea provocărilor legate de integrarea socio-culturală a migranților și refugiaților.

ZIUA 2

Dialogul și interacțiunea sunt cuvintele care descriu cel mai bine cea de-a doua zi a forumului. Prin ateliere dedicate gastronomiei și educației pentru diversitate se urmărește dezvoltarea unor cunoștiințe și competențe interculturale care vor contribui la o mai bună înțelegere și acceptare a celuilalt. În același timp, în cadrul Bibliotecii Vii a Diversității, cititorii pot alege o Carte prin intermediul căruia pot descoperi povestea de viață a unui reprezentant al minorităților naționale sau a unui străin care a ales să trăiască în România. 

 

ZIUA 3

 Ultima zi a forumului este dedicată Bucureștiului și modului în care diferitele culturi au influențat și pot să influențeze orașul în care trăim. Tururile realizate în Cartierul Evreiesc și în diferite spații religioase își propun să le ofere bucureștenilor o nouă perspectivă asupra orașului în care trăiesc, în timp ce expoziția fotografică Imaginile Bucureștiului care va fi vernisată la ARCUB Gabroveni reflectă modul în care liceenii văd diversitatea culturală. Workshop-ul de design thinking Cum utilizăm diversitatea culturală ca resursă în dezvoltarea unei comunități, adresat specialiștilor din instituțiile publice și din organizațiile nonguvernamentale relevante pentru domeniu, urmărește în primul rând aducerea împreună a specialiștilor cu scopul de a colabora înspre o mai eficientă abordare a interculturalității având în vedere polivalența acestui sector.