Dana și Cătălina sunt formatoarele noastre pentru atelierul de arte vizuale din cadrul proiectului “Noile minorități din București”. Cu pensule, creioane și chiar sârme, ele conturează ideea de diversitate culturală în mințile liceenilor noștri care urmează acest atelier. După primul weekend de ateliere, ele ne-au răspuns la câteva întrebări despre cum au interacționat cu copiii, dar și ce așteptări au de la ateliere.

Care e obiectivul atelierului?

Cătălina: Obiectivul atelierului este ca la finalul activităților participanții să conștientizeze și să inceapă să accepte, unde este cazul, diferențele culturale dintre locuitorii Bucureștiului și, prin intermediul experienței atelierului, să devină mai toleranți cu ceilalți oameni.

Dana: Acest work-shop, sistematizat pe 4 ateliere creative, urmărește realizarea unor creații artistice care să aducă in prim-plan diversitatea celor opt culturi studiate în cadrul proiectului, modul in care influențează acestea viața culturală și socială a Bucureștiului.

Ce e pentru tine diversitatea culturală?

Cătălina: Diversitatea culturală se poate traduce  până la urmă  prin diversitatea  personalităților oamenilor, personalitatea fiecărui om fiind construită pe fondul datelor genetice și prin intermediul caracteristicilor dobândite pe parcursul vieții. Datele genetice ale unui om sunt în strânsă legătură cu fondul cultural al părinților acestuia, cu tradițiile culturale în care au crescut aceștia. Caracteristicile fizice structurale ale unui om țin de mediul fizic (climă, relief, nevoi de viață și locuire) în care au trăit predecesorii lui, acest mediu influențând și modul de deschidere/orientare culturală, adică abilități native, talente, înclinație către anumite obiceiuri, gusturi etc. Caracteristicile dobândite pe parcursul vieții țin de educație, educația traducându-se prin cultură, însoțită preferabil de etică. Cultura dobândită poate fi diferită de cea care a modelat fondul genetic și educația de-acasă și astfel se creează mixaje interesante (de exemplu Borges, care are o cultură mixtă latino americană și britanică). Oricum , produsele culturale ale lumii și producătorii acestora sunt în continuă schimbare.

Dana : Trăiesc și lucrez intr-un București  plin de viață, in continuă mișcare, plin de culori, forme, arome, sunete, care îmbrățișează pas cu pas diversitatea culturală, a acelor culturi care au venit aici de drag sau de nevoie si care l-au modelat după obiceiurile și tradițiile lor.

Descrie în câteva rânduri cum se desfășoară un atelier de arte vizuale, inclusiv ce tehnici se folosesc.

Cătălina: Un atelier de arte vizuale presupune formatori și cursanți, teoria artei, istoria artei, documentare bazată pe foarte multe imagini, dar și povești, explicații, demonstrații practice, tutoriale, discuții, etimologie și în primul rând foarte multă practică, 60-90% (ceea ce dă numele de atelier și nu de curs). În practică se pune accentul pe învățarea tehnicilor artistice (în funcție de atelier, tehnicile pot fi 2D sau 3D sau de ambele feluri ) și pe stimularea creativității cursanților, urmărindu-se obținerea unor rezultate finite, dar ținându-se cont și de schițe preliminare care de multe ori sunt extrem de expresive sau au o valoare conceptuală esențială, fiind considerate lucrări de artă în sine. Printre tehnici putem enumera: pentru reprezentarea 2D – pictură în acuarelă, pictură în culori acrilice, colajul fotografic, desenul în creoin, desenul colorat etc. Pentru reprezentarea 3D – papier mache, desen în spațiu cu sârmă, modelaj în lut, sculptură etc.

Dana : Work-shop-ul este contruit pe patru ateliere de creație impreună cu colega mea, Cătălina, insă eu susțin doar două ateliere. Primul atelier propune următoarea temă plastică: Crearea unui pattern decorativ realizat prin mixajul unor elemente reprezentative a cel puțin două culturi studiate. După un scurt istoric al artei decorative general cu cazuri particulare în cazul culturilor studiate, elevii vor realiza schițe pentru un pattern decorativ, apoi vor alege o singura schiță pe care o vor picta sau colora (la alegere). Aceasta imagine va fi scanată și imprimată tipografic pe un tricou alb. Cel de-al doilea atelier propune urmatoarea temă plastică: Crearea unei instalații Pop-Art care să ilustreze mâncăruri, alimente și veselă din cele opt culturi studiate, într-o masă comună. După un scurt istoric al diversității mâncărurilor din cele opt culturi studiate, dar și o discuție asupra elementelor de reprezentare în artele vizuale contemporane ca obiectul 3D, instalația Pop-Art, ready-made, modelajul cu lut, colajul sau papier-maché-ul, elevii vor realiza mâncăruri sau alimente, folosind toate aceste tehnici enumerate mai sus.

Ce te-a determinat să te implici în acest proiect?

Cătălina: Mai multe lucruri:  am experientă în cadrul învățământului formal și non formal, îmi place să lucrez cu copii de liceu, Proiectul Noile minorități din Municipiul București mi se pare foarte bine construit și consider că echipa este foarte serioasă, nivelul proiectului este unul academic. Cred că cercetarea are un sens, reieșind încă din descrierea proiectului care include și rezultate ale cercetării de până acum și mai cred că atelierul și rezultatele lui vor avea efectiv influență, chiar influența dorită de intenția specificată în obiectivele atelierului (ca instrument al cercetării).

Dana: M-am implicat în acest proiect la recomandarea prietenei și colegei mele , Cătălina, care mi-a povestit despre acest proiect, care mi s-a părut deosebit și foarte interesant, o adevarată oportunitate de a descoperi lucruri despre culturile altor popoare; de asemenea, acest proiect reprezintă pentru mine și o redescoperire personală și o provocare.

E ușor să înveți despre diversitatea culturală prin arte vizuale?

Cătălina: Cred că e printre cele mai indicate moduri de a învăța despre diversitatea culturală pentru că vorbește despre reprezentare și este reprezentare în sine, iar modul de transmitere a informațiilor este direct, adică nu e supracodificat prin text. Oricum, cultura  este reprezentată în bună parte de artele vizuale, într-un fel sau altul modul de transmitere a informației este și vizual în orice context cultural.

Dana: Răspunsul meu este categoric unul afirmativ, deoarece artele vizuale sunt foarte versatile, cu o arie generoasă de exprimare plastică, astfel incât consider că scopul și obiectivele noastre au fost atinse, chiar si după primul week-end.

Ce feedback ai primit de la copii după primul weekend de ateliere?

Cătălina: Copiilor le place să lucreze, sunt veseli, vin cu idei, participă la discuții, înțeleg cam toate informațiile, dacă nu înțeleg, întreabă, au început să aibă inițiativă să se documenteze. în general le plac toate temele, bineînțeles, au și preferințe tehnice, în sensul în care anumite lucrări sunt prioritare. Se mișcă bine toți în toate zonele tehnice. În prima zi au obosit un pic pentru că au avut parte de cam multă informație și chestionare.

Dana: Am observat încă de la inceputul work-shop-ului că o parte dintre elevii participanți erau familiarizati cât de cât cu elemente de diversitate culturală, dar erau dornici să aprofundeze noțiunile pe care le dețineau sau pur si simplu să descopere elemente de diversitate culturală (acesta a fost și motivul pentru care au dorit sa participe la work-shop).

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României