moldoveni

Grupul moldovenilor diferă prin câteva caracteristici de celelalte grupuri minoritare din București.  Parcursul istoric comun și apartenența etnică românească a multora dintre locuitorii Republicii Moldova au construit o relație specială cu România. Bursele studențești au fost unele dintre primele rezultate ale acestei relații și cea mai importantă poartă de acces a moldovenilor către România și București începând cu 1992. Migrația tinerilor studenți către București a crescut de la an la an, ceea ce a dus la conturarea unui grup relativ tânăr al moldovenilor bucureșteni. Absolvenții de liceu basarabeni ajung în București la facultate pe locuri special alocate. În general, contactele inițiale din capitala României sunt limitate la câteva persoane, membri ai familiei sau prieteni mai mari, la rândul lor studenți ai universităților de aici. Rețeaua socială a noilor bucureșteni începe să se extindă în primul an de facultate. Primii noi prieteni sunt mai degrabă tot moldoveni. Socializarea în interiorul grupului este facilitată puternic de cele trei asociații ale studenților basarabeni care organizează evenimente ce aduc împreună studenți originari din Republica Moldova. Treptat, cercul de prieteni se lărgește și începe să includă tineri originari și din alte zone. Limba și accentul moldovenesc pot fi bariere ale socializării noilor-veniți în afara grupului. Pentru majoritatea interlocutorilor, acomodarea lingvistică durează până spre finalul perioadei de studii. Este vorba mai degrabă de o auto-izolare; după cum vede acum Angelina: Nu m-am simțit respinsă, mă simțeam eu… trăiam impresia că dacă o să spun ceva greșit, dacă nu o să înțeleg ceva sau dacă o să spun un cuvânt în rusă… mă simțeam incomod. Toți cei care au menționat probleme de genul acesta au reușit să treacă relativ ușor peste bariera accentului considerându-se integrați în grupurile de prieteni din perspectiva limbii vorbite.

moldova-mic„Eu nu am putut dovedi că ‘buneii’ mei au fost pe teritoriul României. Mi-am depus aici actele, dar mi-au zis că zona aceea nu a fost niciodată a României. Asta nu e adevărat. De aceea, trebuie să aştept 8 ani ca să pot deveni cetăţean. Au trecut 4, mai sunt încă 4.”

– studentă din Republica Moldova

institutii-comunitate

Ambasada Republicii Moldova în România

Adresa: Aleea Alexandru nr.40, sector 1, Bucureşti

asociatii-comunitate

Camera de Comerţ şi Industrie România – Republica Moldova

Adresa: Calea Văcărești nr. 308, bl. 1E, ap. 4, sector 4, București

 

Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina

Adresa: Strada Blănari nr.23, camera 103-104, sector 3, Bucureşti

 

restaurante

Vatra Neamului

Adresa:  Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 29, comuna Baloteşti, judeţul Ilfov

 

La Plăcinte

Adresa: Şos. Berceni nr. 104-O, sector 4, Bucureşti (Sediul central)

 

evenimente

Festivalul Zilele Basarabiei la Bucureşti

 

Aflat la cea de-a patra ediţie, festivalul este organizat de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti care oferă bucureştenilor expoziţii, concerte, piese de teatru şi concursuri de poezie în cadrul evenimentului.

Ziua Naţională a Republicii Moldova

 

27 august, data la care se sărbătoreşte adoptarea declaraţiei de independenţă faţă de Uniunea Sovietică în anul 1991.