italieni

Minoritatea italiană din București s-a format în mai multe etape de migrare și tipuri de migranți de-a lungul perioadei 1990-2015. Prima etapă este dominată de o serie restrânsă de flaneuri, a doua de mici antreprenori în industria ușoară (lohn), a treia de marii investitori (și primul val de expați) și cea de-a patra, care se diferențiază de migrația de afaceri, de profesioniștii care își schimbă destinațiile de ședere în funcție de parcursul profesional, în special din bănci, companii multinaționale sau firme mari cu capital italian.

În ultimii ani, după aderarea la U.E., România a devenit un spațiu atractiv și pentru tineri prin programele Erasmus și stagii de practică. Cicluri de migrație depind de specificul profesional, București nu este un loc de ședere pe termen lung, nu există o dorință difuză de a primi cetățenia, sunt mai multe perioade de ședere: corpul diplomatic – 4 ani; profesioniștii – minim 2 ani (toate firmele Astaldi, Ansaldo, Enel); medie profesioniști – 3-5 ani; antreprenorii – 10-20 de ani; stagiarii – minim 3 luni. București a devenit pentru profesioniștii expați un loc propice de demarare a carierei internaționale sau de finalizare a acesteia, iar pentru antreprenori/multinaționale un hub de conducere a afacerilor regionale. Bucureștiul este, după cum spun unii dintre interlocutori, un loc care înlesnește dezvoltarea mult mai rapidă a carierei.

Italienii din București nu formează o comunitate omogenă, ci fac parte din grupuri de persoane structurate în funcție de domeniul profesional și convingeri socio-politice. Prima categorie este reprezentată de enclave de antreprenori, în general localizate în afara centrului, în zona Băneasa-Otopeni, de obicei sunt comunități închise de maxim 20-25 persoane cu nucleu constant de 10-15 persoane. Includ adesea grupuri de italieni și prieteni ai prietenilor care pot fi de alte naționalități, colegi de birou. Există o deschidere mai mare din partea antreprenorilor pentru crearea de comunitate în care să fie incluși localnici. Antreprenorii, de regulă, sunt căsătoriți și au familii mixte, copii, locuiesc împreună în propria casă.

O altă categorie este reprezentată de profesioniști care locuiesc, de asemenea, tot în comunități închise formate din maxim 15-20 persoane și care au legături formale cu ambasada. Persoanele din zona profesioniști, artiști, expați trăiesc în zona centru-Herăstrău-Rosetti în apartamente închiriate. Profesioniștii/expații tind să aibă familia-prietenă în România sau sunt familii pendulare, adică un membru al cuplului vizitează regulat România. Expați-commuters sunt persoane care locuiesc singure în România sau persoane care întrețin relații familiale și în România și în Italia.

Există noduri instituționale care agregă comunitatea Biserica Italiană, Școala Italiană Aldo Moro și Institutul Italian de Cultură. Acestea sunt și spații de socializare. Serile de film organizate de Institutul Italian de Cultură sunt prilej de socializare, Biserica Italiană aduce laolaltă persoane mature și comunitatea de oficiali, Școala Aldo Moro strânge oameni la evenimentele realizate de copii – yard-uri, dar și Librăria Pavesiana care organizează evenimente, traduceri și lansări de carte.

italia-mic„După stabilirea în afara ţării preţ de mai mult de o generaţie, italienii devin mai puţin italieni.”

– antreprenor de origine italiană stabilit în Bucureşti

institutii-comunitate

Ambasada Republicii Italiene în România Cancelaria

Adresa: Str. Henri Coandă nr. 9, sector 1, Bucureşti

Institutul Italian de Cultură din Bucureşti

Adresa: Aleea Alexandru nr. 41, sector 1, Bucureşti

asociatii-comunitate

Camera de Comerţ Italiană pentru România

Camera de Comerţ Italiană pentru România 

Adresă: Str. Franceză nr. 13, 030101, sector 3, Bucureşti

Asociaţia Italienilor din România

Asociaţia Italienilor din România

Adresa: Strada Lipscani nr. 19, sector 3, București (sediul secundar din Bucureşti)

Biserica Italiană

Biserica Italiană

Adresă: B-dul Nicolae Bălcescu nr. 28, Bucureşti

Şcoala Italiană Aldo Moro

Şcoala Italiană Aldo Moro

Adresa: Strada Vasile Lascar 52, sector 2, Bucureşti

Şcoala Italiană Aldo Moro

Şcoala Italiană Aldo Moro

Adresa: Strada Vasile Lascar 52, sector 2, Bucureşti

restaurante

Roberto’s

Adresă: Str. Episcopiei nr. 1-3, sector 1, Bucureşti (în incinta Hotelului Athenee Palace Hilton)

Telefon: 0754.026.649, 0731.305.777

Cantina Verde

Adresă: Str. Postăvarul nr. 86-90, sector 3, București

Telefon: 0723.211.222

Giardino Segreto

Adresă: Str. Principatele Unite nr. 38-40, sector 4, Bucureşti

Telefon: 0761.325.324

Nonna Mia

Adresă: Str. Sfântul Ștefan nr. 20, Bucureşti

Telefon: 0728.602.283, 0314.382.647

evenimente

Ziua Naţională a Italiei

2 iunie, data unificării Italiei.

Festivalul de film italian

Ajuns anul acesta la cea de-a şaptea ediţie, festivalul este organizat de ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior – București, sub patronajul Ambasadei Italiei la București, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură. Festivalul se defășoară anual în jurul datei de 2 iunie, când se sărbătorește Ziua Națională a Republicii Italiene. Pe lângă proiecţii de film, evenimentul include şi acţiuni dedicate promovării produselor autentice, a bucătăriei tradiţionale şi a altor activităţi culturale cu sfecific italienesc. www.festivalitalian.ro