indieni

Cetățenii indieni rezidenți în București sunt dispersați în grupuri sociale create în jurul unor activități care pun în valoare deopotrivă elemente culturale și religioase specific indiene, dar și deschiderea către alte grupuri de migranți stabiliți în capitala României.

Factorii structurali ai migrației indienilor căte București vizează în primul rând latura profesională, fie că este vorba despre studii sau ocuparea unui loc de muncă. De cele mai multe ori migranții indieni aleg să lucreze în domeniul studiilor urmate în România. La fel de important este însă și faptul că se întâmplă frecvent ca România să fi fost aleasă în mod aleator ca țară de relocare, sau migrația indienilor să fie legată de sfaturile unor prieteni, fără baza unor cunoștințe proprii prealabile. De asemenea, circumstanțele favorabile dezvoltării unor afaceri sau relații profesionale și mai ales întemeierea unei familii reies a fi elemente ce permanentizează șederea celor mai mulți cetățeni indieni în București.

În ceea ce privește situația locativă și experiența locuirii în capitala României, migranții indieni trăiesc în case cumpărate de ei (unii chiar investind și în alte proprietăți) sau, în unele cazuri, în locuințe închiriate de companiile pentru care lucrează. Relocarea din India pune în evidență câteva elemente esențiale pentru indieni, așa încât condimentele particulare și obiectele de cult sunt de cele mai multe ori în bagajul migrantului indian.

Timpul liber pare a fi dozat foarte atent, în cea mai mare parte fiind petrecut în conjuncturi de divertisment. Marile complexe comerciale sau centrul vechi al orașului se conturează drept spații de întâlnire cu apropiații sau pur și simplu locuri destinate activităților de loisir. Într-un registru similar, grupurile de prieteni în care este petrecut acest timp liber sunt în multe cazuri mixte – indieni, români, dar și alți migranți stabiliți în București. Un exemplu în acest sens este și cricketul, un sport practicat de migranții indieni alături de pakistanezi, englezi, români și chiar australieni. De asemenea, festivalul Namaste este deopotrivă un spațiu de manifestare a etnicității și specificului indian, precum și o oportunitate de relaționare cu ceilalți locuitori ai Bucureștiului.

În acest context apare atât o unitate, cât și o diversitate lingvistică: persoanele care au fost relocate de mai multe ori până să ajungă în România vorbesc preponderent limba engleză și petrec mai mult timp cu persoane care vorbesc limba engleză, pe când persoanele care vin să studieze sau să muncească în mici companii, au tendința și curiozitatea de a explora relocarea și din punct de vedere lingvistic. Stăpânirea limbii române depinde desigur de circumstanțele în care migranţii lucrează, de zonele în care locuiesc și de perioada de relocare.

În privința tradițiilor și practicilor religioase, nu există un loc dedicat de rugăciune, dar există variate forme de a suplini această nevoie. Astfel, migranții indieni își practică religia în altarele pe care le organizează și întocmesc ca acasă, pornind de la fotografiile părinților. De altfel, legăturile cu casa sunt strânse chiar dacă distanța este foarte mare și sunt susținute atât la nivel spiritual, cât și material și pe cale virtuală. Indienii bucureșteni comunică cu familia și prietenii din India prin Skype, Facebook sau Whatsapp, dar pe lângă mesaje și fotografii, trimit spre India și sume de bani. În mod reciproc, primesc pachete care conțin mai mereu amintitele condimente și dulciuri tradiționale sau mâncăruri neperisabile.

india-minÎmi place Herăstrău, îmi plac toate parcurile de aici. Cred că românii nu sunt conștienți de ceea ce au. Chiar și în București ei se plâng de oraș când totul este atât de ieftin, iar oamenii sunt atât de calzi […]Știu, lucrurile trebuie să se schimbe, dar asta se va petrece în timp. Există ceva logic în acest haos. Poți merge oriunde în Europa și nu vei găsi oameni care să fabrice alcool în pivniță. Vin poate, dar nu vișinată. Zacuscă, mâncare preparată în casă… în India nu vei găsi așa ceva.”

– fotograf de origine indiană stabilit în București

institutii-comunitate

Ambasada Indiei în România

Ambasada Indiei în România

Adresa: Str. Mihai Eminescu nr.183, sector 2, Bucureşti

asociatii-comunitate

restaurante

Karishma

Adresa: Str. Iancu Căpitanu nr. 36, Bucureşti

Taj

Adresa: Calea 13 Septembrie nr. 127-131, sector 5, Bucureşti

Kumar’s Agra Palace

Adresa: Str. Mântuleasa nr. 6, Bucureşti

Haveli

Adresa: Str. Episcopul Radu nr. 3, Bucureşti

evenimente

Zile naţionale:

15 august – ziua obţinerii independenţei faţă de Marea Britanie, în anul 1947;

26 ianuarie – data intrării în vigoare a Constituţiei Indiei şi declarării sale ca republică, în anul 1950.

Festivalul Namaste India

Este organizat anual din 2010 de către Centrul Cultural Rabindranath Tagore” în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Iniţiativa aparţine unui grup de români care au în comun pasiunea pentru India şi care au creat astfel cadrul de a promova și a sărbători cultura indiană. namasteindia.ro