chinezi

Motivațiile care stau în spatele migrației chineze în București și perspectiva membrilor acestei comunități asupra condițiilor de viață și oportunităților pe care le oferă capitala sunt din unele puncte de vedere antagonice față de viziunea românilor asupra acestor chestiuni.

În perioada de după 1990 au fost atrași în România de condițiile economice favorabile care au permis dezvoltarea micilor inițiative comerciale care în timp au luat amploare. Contextul economic, deși fluctuant în ultimii douăzeci și cinci de ani, a rămas un factor decisiv pentru majoritatea celor care aleg să vină în România. Procesul de migrație este facilitat de agenții specializate în acest sens, dar și de imigranții deja stabiliți în București care se mobilizeză pentru a le oferi ajutor noilor veniți. Prin comparație cu cei veniți în perioada de boom economic 2005 – 2009 (muncitori în construcții și muncitoare în domeniul textil), care au avut o ședere scurtă în România, comercianții ajunși în anii 90 au dezvoltat afaceri de succes pe termen lung.

Sunt destul de puțini chinezi care își propun să rămână în România definitiv. Există o serie de obstacole care fac ca un membru al minorității să-și lichideze afacerea și bunurile și să se întoarcă în China chiar și după douăzeci de ani de ședere la noi în țară. Printre cele mai importante din aceste obstacole este dificultatea obținerii cetățeniei române și imposibilitatea de a-și putea menține în același timp și cetățenia chineză sau dificultatea învățării limbii române care îngreunează foarte mult procesul de integrare. Prin urmare, mulți minoritari chinezi păstrează legături strânse cu țara de origine și aleg chiar de foarte multe ori să își trimită copiii (chiar și pe cei născuți în România) la școală în China.

Barierele de comunicare lingvistică fac ca imaginea despre această comunitate să rămână exotică. Însă pentru cei care ajung să interacționeze îndeaproape cu aceștia, singurul lucru exotic rămâne mâncarea. Din același motiv, consumul mediatic este restricționat la canelele de comunicare în limba chineză. Nevoia de informare a fost satisfăcută prin dezvoltarea în cadrul centrelor comerciale ale firmelor de consultanță pe probleme legislative și economice destinate exclusiv membrilor comunității chineze.

Zonele de agregare locativă sunt în funcție de dezvoltarea complexelor comerciale sau de afaceri. Colentina-Fundeni (Europa), Dobroiești (Dragonul Roșu), Voluntari (China Town) – unde o parte sunt chiar proprietari cu toate că nu intenționează să rămână în România – și în ultimii ani Băneasa, datorită migranților angajați în multinaționalele de IT și telecomunicații.

Un factor care a apărut în discuție și care merită menționat este sentimentul de libertate personală care lipsește uneori în experiența trăită în China. Iar un argument în acest sens este de exemplu interzicerea unor practici de tipul Falun Dafa, datorită numărului mare de adepți pe care aceasta i-a agregat în jurul său. Această practică nu doar că nu are restricții în România, dar este unul dintre puținele contexte care reunește atât chinezi, cât și români care fac exercițiile specifice împreună.

china-min„Când am ajuns în România credeam că românii nu sunt la fel de harnici ca noi pentru că nu lucrează sâmbăta şi duminica şi asta mi s-a părut greu, dar m-am obişnuit.”

– patron de supermarket de origine chineză stabilit în Bucureşti

institutii-comunitate

Ambasada Republicii Populare Chineze în România

Adresa: Şos. Nordului nr. 2, sector 1, Bucureşti

asociatii-comunitate

Casa Româno-Chineză

Adresa: Str. Traian nr. 184-186, sector 2, Bucureşti

Telefon/Fax: 031.4715.72.65 / 031.4715.72.76

Complexul pentru activităţi recreative şi educaţie “Sfântul Pantelimon”

Adresa: Şos. Pantelimon nr. 301, sector 2, Bucureşti

Institutul Confucius

Adresa: Str. Transilvaniei nr. 6, sector 1, Bucureşti

E-mail: institutul.confucius@gmail.com

Website: http://confucius.unibuc.ro/

restaurante

Peking

Adresa: Calea Victoriei nr. 16-20, Bucureşti

Beijing

Adresa: Str. Verdeţei nr 11, sector 3, Bucureşti

5 Elemente

Adresa: Str Icoanei nr. 15, București

Templul Soarelui

Adresa: Str. Vasile Lascăr nr. 205, sector 2, Bucureşti

evenimente

Ziua Naţională

Ziua proclamării Republicii Populare Chineze în anul 1949.

Zilele Filmului Chinezesc

Organizat între 11 şi 22 septembrie 2014 de Casa Româno-Chineză în parteneriat cu, Centrul Naţional de Cinematografie, Ambasada Republicii Populare Chineze şi Ministerul Culturii, evenimentul a avut loc în Bucureşti, Craiova şi Arad. În cadrul festivalului publicul a vizionat cinci producţii de excepţie din cinematografia chineză.