Asociația MAIE implementează proiectul “Imaginile României. Ateliere Creative despre diversitate” prin care își propune să contribuie la dezvoltarea educației interculturale. Proiectul se bazeaza pe activitățile educaționale implementate de asociația MAIE în ultimii trei ani și este realizat în parteneriat cu patru licee: Colegiul Național Gheorghe Țițeica Drobeta Turnu Severin, Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil Brașov, Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gh. Airinei București și Liceul Teoretic Mihail Sebastian Brăila.

Pornind de la experiența dobândită în proiectele realizate în București, prezentul proiect urmărește documentarea istoriei multiculturale a patru orașe: București, Brașov, Brăila și Drobeta Turnu Severin și îndrumarea elevilor în realizarea unor proiecte creative prin care prezintă contribuția minorităților naționale la construirea identității orașului lor.

Documentarea se va realiza pe baza a patru direcții: arhitectură, viața de zi cu zi, religie și personalități.

Într-o primă fază elevii au participat la sesiuni nonformale în cadrul cărora au fost discutate noțiunile care stau la baza proiectului: diversitate culturală, etnie, minorități naționale, noi grupuri etnice, dialog intercultural. A doua etapă a urmărit identificarea și conștientizarea aportului minorităților naționale în cadrul fiecărui oraș inclus în proiect. Elevii au participat la tururi de explorare a orașului, au interacționat cu reprezentanții diferitelor culturi descoperind poveștile comunităților și documentând- istoria multiculturală a celor patru orașe.

Ei au construit un tablou al prezentului ilustrând modul în care minoritățile au influențat diferite zone din oraș, arhitectura, educația, gastronomia sau tradițiile locale.

Pe baza documentării elevii vor realiza proiecte fotografice sau video în cadrul atelierelor organizate în următoarea perioadă.

Atelierele de documentare creative au fost realizate în cadrul proiectului “Imaginile României. Ateliere creative despre diversitate” este realizat de Asociația MAIE, în parteneriat cu Colegiul Național „Gheorghe Țițeica” din Drobeta Turnu Severin, Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian” din Brăila și Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gh. Airinei” din București. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.