Societatea actuală se află într-o continuă transformare. Diversitatea culturală începe să joace un rol tot mai important, atât din perspectiva formării unor competențe de comunicare interculturală cât și din perspectiva influențelor pe care cetățenii străini le au asupra dezvoltării diferitelor țări.

Conviețuirea diferitelor culturi favorizează dezvoltarea identităților specifice și comunicarea interculturală, fără ca acest lucru să presupună vreo pierdere pentru majoritate sau minorite, ci mai degrabă un câștig. Educația în spiritul diversității culturale reprezintă primul pas înspre o mai bună înțelegere și acceptare a celuilalt.

În acest context, asociația MAIE dezvoltă proiectul Imaginile României. Ateliere Creative despre diversitate prin care își propune să contribuie la dezvoltarea educației interculturale. Proiectul se bazeaza pe activitățile educaționale implementate deja de asociația MAIE, dar oferă o perspectivă integrată asupra diversității culturale.

Pornind de la experiența dobândită în proiectele realizate în București, prezentul proiect urmărește crearea unor materiale educaționale adaptate contextului local, implementarea lor în patru orașe multiculturale: București, Brașov, Brăila și Drobeta Turnu Severin. Proiectul este construit în jurul ideii de imagine, fie că vorbim despre percepția elevilor despre minorități sau despre impactul vizual al prezenței diferitelor culturi în țara noastră.

Proiectul are două etape: dezvoltarea unui ghid de explorare urbană din perspectiva diversității și realizarea unor ateliere de documentare a istoriei multiculturale în patru orașe.

Pe parcursul anului 2018, elevii din patru licee au participat la atelierele de documentare, în urma căruia au dobândit cunoștiințe despre diversitatea culturală, particularitățile identitare ale diferitelor comunități, aportul minorităților culturale la patrimoniul cultural comun, provocările integrării refugiaților și imigranților și modul în care orașul în care trăiesc a fost influențat de prezența diferitelor minorități naționale. Lucrând în echipă și sub supravegherea profesorilor coordonatori, elevii au realizat un proiect creativ prin care prezintă aportul minorităților naționale la construirea identității orașului lor.

Proiectul “Imaginile României. Ateliere creative despre diversitate” este realizat de Asociația MAIE, în parteneriat cu Colegiul Național „Gheorghe Țițeica din Drobeta Turnu Severin, Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil din Brașov, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian din Brăila și Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gh. Airinei” din București. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.