Doamna Ramnani primește pe toată lumea în restaurantul-afacere de familie cu o ospitalitate românească. Originară din Mumbai, Anita Ramnani a ajuns în București în 1994, la un an după ce soțul ei deschisese o afacere cu electronice în capitala României. Cei doi au două fete de 24 și 18 ani și toată familia a obținut de curând cetățenia română.

Primii ani aici au fost dificili pentru că nici ea, nici soțul nu vorbeau românește, iar dolarul creștea atât de mult încât tot ce câștigau în lei se pierdea. După 1998, după stabilizarea dolarului, familia a avut o perioadă frumoasă de care Anita își amintește cu plăcere. În acea perioadă, familia a cumpărat spațiul de pe aleea Căuzași unde acum au berăria. La început erau dealer Connex, iar clădirea era biroul.

Anita și soțul ei aveau mulți prieteni indieni cu care petreceau toate aniversările, sărbătorile și alte ocazii. “Ne vizitam, de Divali, cum e Crăciunul la voi, făceam mâncare, jucam jocuri, ne distram, cântam. Preparam mâncare o zi întreagă pentru toată lumea. După 2008, după criză, au plecat mulți, suntem mai puțini acum”, spune Anita. Mai au acum trei familii prietene care s-au mutat în zona Băneasa. Criza a distrus multe afaceri ale celor veniți din India atrași de oportunitățile de business de aici.

După preluarea Connex-ului de către Vodafone, afacerile n-au mai mers așa bine pentru familia Ramnani care a închiriat biroul unei berării și și-a mutat dealerulship-ul acasă, la Dristor: jos birou, sus locuință. Dar chiriașul nu a plătit chiria sau facturile și a fost evacuat, iar familia Ramnani a preluat berăria și restaurantul de care se ocupă din 2013.

Berestroika nu te duce deloc cu gândul la India, ba dimpotrivă, iar meniul restaurantului este internațional, singurul indiciu indian este cuptorul tandur, dar familia Ramnani nici nu-și propune să creeze o oază indiană la doi pași de centrul Bucureștiului, ci vrea ca toată lumea să se simtă bină și să găsească ceva pe plac. “Oricum mâncarea indiană e internațională, se găsește peste tot tandur. Dacă întrebi un englez, un german, toți știu. Eu fac toate sosurile ca acasă, nu avem bucătar. Din Londra aducem condimentele, acolo e plin de toate condimentele”, spune Anita.

Bucureștiul a cucerit-o pe doamna Ramnani, chiar dacă la începuturile stabilirii aici se trezea la 6 dimineață să prindă pâine și nu găsea orice. Cel mai mul îi place că oamenii sunt prietenoși. A observat că după criza economică ritmul Bucureștiul a încetinit, cel puțin economic vorbind. “Și oamenii schimbă, după bani schimbă, eu direct spui”, zice Anita.

Doamna Ramnani a studiat comerț în India și a făcut un curs pentru  a primi dreptul de a deschide o grădinița, dar a abandonat proiectul și a venit în București, unde soțul și unchiul lui veniseră cu afacerea cu electronice din Dubai. Cum veneau foarte mulți români în Dubai să cumpere electronice s-au gândit că mai bine ar veni ei în București. Pentru că la început nu era o școală cu predare în limba engleză, ambele fiice au studiat primii ani în India, unde au învățat engleză și hindi. În București, au mers la International School of Bucharest, iar limba română au învățat-o vorbind-o în familie. Acum trei ani au luat cu toții cetățenia română. Doamna Ramnani povestește că i-a luat doi ani să învețe pentru cetățenie, Constituția dovedindu-se cea mai grea, dar și istoria și geografia i-au dat bătăi de cap.

anitasisotulFamilia Ramnani merge în India o dată pe an sau o dată la doi ani, acolo au rămas părinți, frați, surori, prieteni, cunoștințe. Oamenii din India sunt calzi și prietenoși, iar la fiecare vizită Anita se simte de parcă ar fi plecat doar cu câteva zile în urmă. Mumbaiul are un ritm alert, e un oraș care merge “și ziua și noaptea”. “Eu aș vrea mai târziu să ne întoarcem în India, soțul nu prea. Pentru moment nu, că restaurantul e ok, dar poate mai încolo. Oricum cea mai importantă e familia, dacă familia e bine, e  bine oriunde”, spune doamna Ramnani care, mai în glumă mai în serios, duce dorul fructelor și legumelor din India și vremii călduroare tot anul. Frigul din București a îmbolnăvit-o.

Soții Ramnani și-au construit o viață de la zero în București și au depășit vremurile în care nu puteau dormi din cauza grijilor și gândurilor. “Am făcut ce ma putut noi mai bine și așa am ajuns aici. Erau vremuri când nu dormeam, ne gândeam mereu ce e de făcut. Când am venit, am zis poate stăm șase luni, hai încă șase luni, hai doi ani și tot așa am rămas. Acum e ok pentru că oamenii au văzut că suntem foarte serioși. Cred foarte mult în calitate și în a trat un om așa cum vrei să fii tratat”, mai spune Anita.

interviu de Roxana Bucată

fotografii de Adi Bulboacă

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României