Vineri, 15 aprilie 2016, în cadrul Forumului Diversității Culturale au fost organizate trei ateliere: Integrarea cetățenilor străini în societatea bucureșteană; Bucureștiul și alte culturi; Educație pentru diversitate.

Victoria Cojocariu, Iris Alexe, Bogdan Preda și Luciana Lăzărescu au dezbătut modul în care societatea românească valorizează și facilitează incluziunea socială a imigranților, în special a celor ce provin din afara spațiului comunitar, accesul copiilor străini la sistemul educațional în România, provocările privind integrarea imigranților și a refugiaților.

IMG_0182 IMG_0190

Bucureștiul cosmopolit, dinamic și primitor a fost în centru celui de-al doilea atelier. Ramazan Yalmaz, Ian Tilling, Patrick Ouriaghli și Angelica Marinescu au prezentat diferite aspecte ale modului în care cetățenii străini îmbogățesc capitala. Fundația Lumina Instituții de Învățământ, Festivalul Namaste India, Asociația Casa Ioana și Ateliere fără Frontiere sunt câteva din exemplele oferite privind rolul cetățenilor străini în dezvoltarea Bucureștiului.

IMG_0267 IMG_0259
Prezentarea modului în care culturile străine influențează orașul a continuat și în pauza de prânz. Sponsorul forumului, restaurantul Calif, a pregătit participanților mâncare tradițională turcească pentru a crea un ambient multicultural alături de expozițiile realizate în cadrul acestui proiect. Acest moment al zilei a oferit posibilitatea de interacțiune directă a participanților cu alte culturi, iar după cum s-a discutat în cadrul sesiunii Diversitatea culturală – (re)sursă pentru dezvoltare, bucătăria tradițională reprezintă un factor important al idențităților naționale.

IMG_0393 IMG_0396
Ultimul workshop al zilei a fost dedicat educației pentru diversitate. Elisabeta Toma a prezentat impactul atelierelor creative realizate în perioada decembrie 2015 – aprilie 2016 de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană. Prin intermediul atelierelor creative, participanții au descoperit mai multe despre celelalte culturi, au dobândit abilități artistice și au devenit mai tolerați. Rezultatele artistice au putut fi observate prin intermediul expoziției de fotografie și pictură vernisată.

IMG_0409

IMG_0432
Alina Constantinescu și Cătălina Murariu au prezentat îndrumarul educativ creat pe baza filmului Sunetele Bucureștiului. Prin cele șapte întâlniri propuse, îndrumarul își propune să pună reflectorul pe diversitatea orașului în care trăim și să deschidă apetitul elevilor pentru aprecierea și explorarea acestei diversități.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României