Sâmbătă, 7 octombrie 2017, elevii Colegiul Tehnic Iuliu Maniu au participat la atelierul intensiv de educație despre diversitate Imaginile Bucureștiului.

Începutul atelierului a fost dedicat conceptelor de cetățenie, etnie, minoritate, multiculturalism, elevii construind împreună cu facilitatorii definițiile. Mai mult, prin intermediul iceberg-ului culturii, ei au descoperit caracteristicile unei culturi, abordând atât elementele care țin de limbă, arte vizuale, muzică, cât și stil de viață, atitudinea față de vârstă, importanța timpului, limbajul nonverbal.

Pe baza unor fișe care conțin informații despre istoricul minorităților naționale, elementele lor identitare și aportul lor la cultura română, elevii au construit o linie a timpului, prezentând istoria României din perspectiva acestor comunități. Mai mult, ei au construit un scurt moment artistic pornind de la viața unei reprezentant al minorităților istorice care a influențat dezvoltarea României.

Pe baza filmului Sunetele Bucureștiului participanții au abordat teme referitoare la motivația stabilirii cetățenilor de alte naționalități în București în ultimele trei decenii, precum și la influența pe care aceștia au avut-o la dezvoltarea orașului.

Educația în spiritul diversității culturale reprezintă primul pas înspre o mai bună înțelegere și acceptare a celuilalt, atelierul contribuind la dezvoltarea competențelor elevilor de comunicare interculturală.

Atelierul face parte din proiectul cu același nume realizat de asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” București și Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gh. Airinei”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


Parteneri media

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României