stiri

„Noile minorităţi din municipiul Bucureşti” – cea mai amplă platformă de dialog intercultural între bucureșteni și noile minorități din România

Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană anunță încheierea proiectului „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti”, implementat în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, în parteneriat cu Institutul de Cercetarea Telemark din Norvegia și finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului european.

Filmul Sunetele Bucureștiului, regizat de Mihai Grecea, a fost lansat

Vineri, 15 aprilie 2016, la Cinema Muzeul Țăranului Român, Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană a lansat filmul Sunetele Bucureștiului / Sounds of Bucharest, regizat de Mihai Grecea. Evenimentul de lansare s-a desfășurat în prezența regizorului, a echipei de producție și a protagoniștilor filmului: Fiona Duțu, Reeana Singh, Mustafa Oz și Vlad Bolocan.

A doua zi a Forumului Diversității Culturale a fost dedicată atelierelor de lucru

Vineri, 15 aprilie 2016, în cadrul Forumului Diversității Culturale au fost organizate trei ateliere – Integrarea cetățenilor străini în societatea bucureșteană; Bucureștiul și alte culturi; Educație pentru diversitate – ce au urmărit aducerea în prim plan a rolului diversității culturale în dezvoltarea societății.

Prima zi a Forumului a adus în prim plan rolul diversității culturale în dezvoltarea orașului

Timp de două zile, ARCUB Gabroveni a fost gazda Forumului Diversității Culturale, un eveniment ce a reunit specialiști în domeniul cultural, al migrației, relațiilor internaționale, membrii minorităților naționale și comunităților de imigranți și reprezentanți ai sectorului public.

Un muzician libanez și un profesor turc se simt acasă în București

Documentarul “Sunetele Bucureștiului”/”Sounds of Bucharest”, în regia lui Mihai Grecea, arată, pe note, viața de zi cu zi a opt personaje din culturi diferite care au ales Bucureștiului să le fie cămin.  Printre ei se află Elie Haddad, muzician și Art Director, de origine libaneză și Mustafa Oz, manager Liceul Internațional de Informatică, de origine turcă.

Forumul Diversității Culturale

În perioada 14-15 aprilie 2016, Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, în parteneriat cu Primăria Municipiului București și cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București organizează Forumul Diversității Culturale, un eveniment care va aduce în prim plan problematica diversitații culturale și influența acesteia în dezvoltarea societății. Evenimentul, organizat la ARCUB Gabroveni, va reuni specialiști în domeniul cultural, al migrației, relațiilor internaționale, membrii minorităților naționale și comunităților de imigranți și reprezentanți ai sectorului public.

Katia&Andrei: Teatrul și toleranța au multe în comun

Katia și Andrei sunt actori profesioniști care ni s-au alăturat în proiectul “Noile minorități din București” și au ținut unul dintre atelierele de teatru pentru liceeni. După ce s-au încărcat cu energia, entuziasmul și naivitatea tinerilor, cei doi le-au oferit elevilor înapoi o lecție pentru o viață: să nu se mai lase păcăliți de stereotipurile care circulă în spațiul public și să încerce să cunoască cu adevărat oamenii din culturi diferite din jurul lor. Ce i-a impresionat pe Katia și pe Andrei și ce minuni au reușit să facă în cele șase sesiuni de atelier, ne povestesc chiar ei, mai jos:

Cum a fost la atelierul de fotografie, prin “obiectivul” formatorilor

Timp de șase sesiuni, liceenii de la atelierul de fotografie au învățat să fie toleranți și au deprins tehnici foto de la formatorii lor, Cristina și Vlad. Aceștia i-au ghidat pe teren, unde au surprins cadre-mărturii ale diversității culturale ale Bucureștiului. Cei doi formatorii ne povestesc cum a decurs atelierul, ce i-a surprins, ce nu le-a plăcut și ce așteptări să avem de la expoziția foto pe care o vor organiza chiar elevii participanți.

Începe a doua serie de ateliere creative pe tema diversității culturale

Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană anunță începerea celei de-a doua serii de ateliere creative din cadrul proiectului “Noile minorități din municipiul București”. După primele grupe de teatru, arte vizuale, film și fotografie, liceenii bucureșteni se pot înscrie la următoarele workshop-uri care încep de pe 12 martie.

22 de liceeni au încheiat prima grupă de atelier de fotografie

Cei 22 de liceeni participanți la atelierul de fotografie din cadrul proiectului “Noile minorități din București” au încheiat, ieri, trainingul. După șase sesiuni de educație non-formală pe tema diversității culturale, tinerii au plecat cu mai multe cunoștințe despre multiculturalitatea Bucureștiului și despre tehnici de fotografiat.

Cinci filme documentare despre diversitatea culturală, realizate de liceeni

Silvia, George, Alina, Constantin, Cristina, Alexandra, Adrian, Irina, Mara, Cristina, Rose, Rania, Andreea și Furkan sunt liceenii din prima grupă a atelierului de film organizat în cadrul proiectului “Noile minorități din București”.  Împreună cu formatorii lor, Bogdan și Elena, ei au început să lucreze la filme documentare despre diversitatea culturală a Bucureștiului.

Piesa de teatru a liceenilor, pusă în scenă la Teatrul Studențesc Pod, luni, 29 februarie

Și-au pus toate experiențele într-o pălărie, au scos de acolo momente, le-au împărțit între ei, au pus pe hârtie scenarii și s-au urcat pe scenă să arate tuturor cum arată întâlnirile dintre culturi. Amalia, Martha, Karina, Marinel, Aron, Denisa, Cătălin, Andrei, Pitu, Nicolae, Maria, Yaelle, Rareș, Vahid și Ion sunt liceenii care au lucrat, timp de două luni, la piesa de teatru “Oameni-călătorie” în cadrul atelierului de teatru, parte a proiectului “Noile minorități din București”.

Ultimele patru grupe de ateliere încep în martie

În luna martie încep ultimele patru grupe de ateliere creative din cadrul proiectului “Noile minorități din București”. Folosind metode educative non-formale, formatorii lucrează cu grupe de câte 20 de liceeni români și din alte naționalități în scopul creșterii gradului de conștientizare privind diversitatea culturală din București.

O profesoară de dans și un instructor de conducere sportivă povestesc despre integrarea în București

Documentarul “Sunetele Bucureștiului” / ”Sounds of Bucharest”, în regia lui Mihai Grecea, arată, pe note, viața de zi cu zi a opt personaje din culturi diferite care au ales Bucureștiului să le fie cămin. Printre ei se află Reena Singh, de origine indiană, profesoară de dans indian, și Andrea Fogliazza, de origine italiană, instructor pentru conducere sportivă si defensivă.

Reîncep atelierele creative pentru liceenii din București

Ateliere creative pentru liceeni reîncep în luna februarie cu noi grupe de elevi care vor ilustra diversitatea culturală a Bucureștiului prin teatru, film, fotografie și arte vizuale. În parteneriat cu Liceul Teoretic Traian, Colegiul Economic A.D. Xenopol, Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc” și Liceul de Telecomunicații din București, proiectul “Noile minorități din București” continuă seria de ateliere creative pentru elevi.

Chinezii din București au intrat în anul Maimuței de Foc

Comunitatea chineză din București a început, ieri, Anul Nou la templul budist din Colentina, unde mai mulți chinezi, dar și prieteni români au sărbătorit intrarea în Anul Maimuței de Foc. După o ceremonie religioasă în care preoteasa și adepții s-au rugat pentru pace, prosperitate și sănătate, oamenii s-au adunat la o masă vegetariană festivă. Oaspeții români au venit cu ananas, pomelo, mango și alte fructe în dar la gazdele de la templu și au luat parte la ceremonia de Anul Nou.

Un bariton și o traducătoare, printre protagoniștii documentarului “Sunetele Bucureștiului”

Documentarul “Sunetele Bucureștiului”/”Sounds of Bucharest”, în regia lui Mihai Grecea, arată, pe note, viața de zi cu zi a opt personaje din culturi diferite care au ales Bucureștiului să le fie cămin. Printre ei se află Fanny Chartres, traducătoare de origine franceză, și Fan Shuang, bariton la Opera Comică pentru Copii, cetățean chinez. Filmul documentar produs de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană și regizat de Mihai Grecea va apărea în luna martie și va fi itinerat în mai multe spații culturale din București.

Ne căutăm coleg

Echipa Noile minorități din București își caută coleg. Dacă ești în căutare de un job part-time în domeniul cultural, te invităm să citești condițiile și să ne trimiți candidatura ta. Postul este de asistent manager începând cu 1 februarie până pe 30 aprilie 2016.  Candidatul va urma să participe la coordonarea activităților din proiect  și asigură suportul administrativ pentru serviciile operaționale. Una dintre activitățile pe care le coordonează este desfășurarea atelierelor creative cu liceeni. Puteți trimite CV și scrisoare de intenție pe adresa bianca.balsan@maieuropean.ro. Vă așteptăm în echipa noastră!

Locuitorii insulelor grecești care au primit numeroși refugiați, nominalizați la Nobelul pentru Pace

Un grup de cercetători universitari au anunțat că vor nominaliza la Premiul Nobel pentru Pace locuitorii insulelor grecești care s-au implicat în ajutorarea refugiaților ajunși pe insulele lor. Dintre cei peste 900.000 de refugiați ajunși anul trecut în Europa din țări afectate de conflict, majoritatea au fost primiți de locuitorii acestor insule aflate în Marea Egee, care i-au ajutat – și uneori salvat de la înec – pe refugiați.

Oamenii-călătorie, piesa de teatru despre diversitate culturală realizată de liceeni

“Oamenii – călătorie” este piesa de teatru la care au lucrat, timp de două luni, liceenii noștri participanți la atelierul despre diversitate culturală din cadrul proiectului “Noile minorități din București”. Îndrumați de formatorii Amalia, Cristina și Andrei, tinerii au lucrat la monologuri bazate pe propriile experiențe din interacțiunile cu persoane din culturi diferite. Cum au decurs “lucrările”, ne povestesc cei trei formatori:

De ce (nu) sunt cetății din Republica Moldova o minoritate în România?

Cetățenii din Republica Moldova reprezentau, ca număr, a treia comunitate provenită din state terțe în București. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări din 2012, 2.098 de cetățeni străini erau moldoveni, cei mai numeroși fiind chinezii (4.121) și turcii (3.425). Cetățenii din Republica Moldova au fost, astfel, incluși în cercetarea “Noile minorități din municipiul București” care și-a propus ca, în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, să evalueze impactul cultural al opt noi comunități: chinezi, englezi, indieni, francezi, libanezi, italieni, turci și moldoveni.

Asociaţia M.A.I.E caută formator în domeniul filmului

Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană caută un formator în domeniul filmului cu experienţă în activităţi de formare şi educaţie non-formală care să conceapă şi să susţină două ateliere de film adresate elevilor de liceu din Bucureşti. Atelierele sunt organizate în cadrul proiectului „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti”, implementat în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016 cu scopul de a sprijini dialogul intercultural dintre bucureșteni și grupurile de minorități stabilite în București în ultimele două decenii.

Diversitatea culturală, prin pensule și creioane

Dana și Cătălina sunt formatoarele noastre pentru atelierul de arte vizuale din cadrul proiectului “Noile minorități din București”. Cu pensule, creioane și chiar sârme, ele conturează ideea de diversitate culturală în mințile liceenilor noștri care urmează acest atelier. După primul weekend de ateliere, ele ne-au răspuns la câteva întrebări despre cum au interacționat cu copiii, dar și ce așteptări au de la ateliere.

Asociația M.A.I.E. caută doi formatori în domeniul fotografiei

Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană caută doi fotografi profesionişti cu experienţă în activităţi de formare şi educaţie non-formală care să conceapă şi să susţină două ateliere de fotografie adresate elevilor de liceu din Bucureşti. Atelierele sunt organizate în cadrul proiectului „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti”, implementat în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016 cu scopul de a sprijini dialogul intercultural dintre bucureșteni și grupurile de minorități stabilite în București în ultimele două decenii.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.